Ať žije demokracie! Ale ta naše.

K tomuto článku mě inspirovaly neustále vysílány záběry soudního jednání s Alexejem Navalnym, ruským právníkem a politickým opozičním aktivistou. Soudní spor a demonstrace můžeme sledovat téměř v přímém přenosu, a to, i když se soudní proces odehrává v totalitní zemi s cenzurou, kde tvrdě vládne Vladimír Putin.

Podle našich médií právě tato kauza ukazuje rozdíl mezi naší svobodnou společností a totalitním režimem v Rusku. Jsme natolik rozhořčeni, že náš skvělý ministr zahraničí Tomáš Petříček si předvolal ruského velvyslance a řádně mu vyčinil. Byl zřejmě jediný z EU, ale určitě připravil Vladimíru Putinovi nejednu bezesnou noc. Někteří naši opravdoví demokraté jsou natolik rozzlobeni, že odmítají i očkovací látku proti koronaviru, o kterou má mimochodem zájem celý svět, ale my, potomci husitů, se přece nebudeme hrbit před despotou. Co na tom, že je pravděpodobné, že zbytečně zemřou stovky lidí, kteří s politikou nemají nic společného a mohli by ještě řadu žít svůj život. Princip je princip a s despotou se nejedná. Ještě by „Putinovské Rusko“ mohlo chtít za vakcínu podíl na dostavbě Dukovan. V žádném případě! Ohrozili bychom svoji bezpečnost! Je však podivné, že těmto principiálním politikům nevadí, že dlouhá léta kupujeme z Ruska palivové tyče do našich jaderných elektráren, protože tak kvalitní nikdo nevyrobí, jsme prakticky závislí na dodávkách plynu atd.

Podívejme se na naši skvělou euroatlantickou demokracii, která je vzorem celému světu a je nepochopitelné, že řada států to nechápe a dokonce ji odmítá.

Koncem druhého desetiletí 21. století jsme mohli sledovat další kolo boje Katalánska za samostatnost na Španělsku. Tato snaha katalánských občanů je velmi dlouhá. V „nelegálním referendu“ (dle španělské vlády) vyhlášeném katalánským parlamentem v roce 2017 se 90,09 % z 2,26 miliónu hlasujících vyslovilo pro nezávislost. Katalánské strany usilující o samostatnost uspořádaly desítky demonstrací za účasti stovek tisíc občanů. Španělské policejní síly použily na jejich rozehnání obušky, vodní děla, slzný plyn a gumové projektily. Zatkly přední politiky stran usilujících o samostatnost, i když byli zvoleni v řádných volbách do ústavních funky. Nakonec je v politickém procesu odsoudila španělská justice celkem ke sto letům vězení. Soud odsoudil ke třinácti  letům bývalého vicepremiéra regionální vlády Oriola Junquerase Dvanáct let vězení dostali katalánští exministři Raül Romeva, Jordi Turull a Dolors Bassaová, kteří spolu s Junquerasem byli odsouzeni i za „zneužití veřejných fondů na uspořádání referenda“. To je barbarství. Bývalá předsedkyně katalánského parlamentu Carme Forcadellová dostala 11 let a šest měsíců vězení. Odsouzena byla mimo jiné za to, že v roce 2017 postoupila k projednání v katalánském parlamentu několik zákonů souvisejících s referendem o nezávislosti. „Svobodná parlamentní debata není zločin… Demokracie dnes zažila černý den,“ komentovala rozsudek Forcadellová, která na verdikt čekala stejně jako osm jejích kolegů ve vazbě. Nikdo z politiků ani z médií si nevzpomene, že ve Španělsku jsou političtí vězni, kteří jsou vězněni za svůj názor a legitimní politický souboj. Ostudné je, že po celou dobu soudního jednání byli ve vazbě, jako nejhorší zločinci.

Většina z nás si asi už nevzpomene na policejní brutalitu při protestech tzv. „žlutých vest“ ve Francii. Právě brutalita policejních zásahů vedla k radikalizaci protestujících. Protesty začaly 17. listopadu 2018 a zúčastnilo se jich více než 300 000 lidí. Do 21. listopadu bylo zraněno 585 civilistů (z toho 16 vážně) a 115 policistů (3 vážně).

Během 24. listopadu uspořádalo Hnutí žlutých vest více než 1 600 akcí, kterých se zúčastnilo okolo 106 000 demonstrantů. Největší akce se konaly v Paříži. Zde protesty přešly v násilnosti – protestující zapalovali ohně na ulici, strhávali značky, stavěli barikády, vytrhávali dlažební kostky a policie musela použít slzný plyn a vodní děla, aby je rozehnala. Většina z nás byla šokována brutalitou policie.

Asi nejhorší ukázkou pojetí euroatlantické demokracie byly události 6. ledna letošního roku ve Washingtonu před Kapitolem. Střelba do vlastních lidí je skutečně to poslední co by se mělo stát. Je prokázaný minimálně jeden případ, kdy policejní agent zastřelil ženu, kterou byla 35letá Ashli Babbittová, veteránka Letectva Spojených států. Poté, byl tehdy ještě prezidentu Trumpovi dočasně zablokován účet na Facebooku, Twitteru, Instagramu a Snapchatu, dne 9. ledna 2021 mu Twitter zrušil osobní účet s 88,7 miliony sledujících trvale. Facebook začal odstraňovat příspěvky s textem “stop the steal”, tedy s odkazem na podvody při prezidentských volbách. Také YouTube přistoupil k blokacím, když smazal dva kanály Stevea Bannona, bývalého poradce prezidenta Trumpa.

To je skutečná ukázka svobodné společnosti, která dbá na dodržování lidských práv. Dovolím si připojit ještě odkaz článku historika doc. PhDr. et Dr. phil. Ivo Cerman, Ph.D., který popisuje, jak se chce administrativa Joea Bidena důsledně vypořádat s konzervativními republikány, https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vyhodit-Zakazat-Zbavit-titulu-USA-za-Bidena-Cesky-docent-zdesen-653220. Vypadá to, že s nimi zatočí po bolševicku. Měli bychom důsledně sledovat dění v této mocnosti, abychom nebyli zaskočeni. Je jisté, že v USA došlo k významnému posunu, který nás může velmi překvapit.

Tak ať žije demokracie, ale skutečná vláda lidu založená na svobodné soutěži politických stran a nikoli ta, kdy se určité mocenské sily snaží pod lživými hesly a ohlupováním lidí, ovládnout společnost. Posuzujme vše zdravým rozumem. Všichni máme v sobě zakódován kompas, který nám umí napovědět co je správné. Jen je potřeba mu naslouchat.