Problémy očkování proti COVID-19.

Konečně jsme se dočkali, že na konci koronavirového tunelu bliká světlo. Jenže to vypadá, že může také zhasnout, nebo bude blikat strašně dlouho. Současné problémy kolem registračního systému nepovažuji za závažné. To určitě IT specialisté vyřeší. Problém spatřuji v dodávkách vakcín. Opakuje se to samé, co bylo na začátku koronavirové epidemie. Někteří si možná hned nevzpomenou, ale byl to kritický nedostatek roušek. Naštěstí lidová tvořivost a samostatné zajištění nákupu roušek z Číny a dalších zemí nás zachránily. Tehdy jsme slyšeli řadu slibů o společném zajištění roušek EU, jak to dopadlo, všichni dobře víme.

Obdobnou situaci zažíváme opět, ale s mnohem nebezpečnějšími následky. EU slíbila, že vyjedná pro členské země dostatek vakcín proti COVID-19. Společný postup bude pro všechny členy výhodný, protože bude dostatek vakcíny a ještě k tomu za skvělé ceny. Jaká je skutečnost.  Firma Pfizer v pátek oznámila, že sníží o 40 % dodávky, protože musí přestavět výrobní kapacity. Opožďují se dodávky vakcíny Moderna a registrace dalších vakcín se neustále prodlužuje. Máme sice registrováno více než sto tisíc zájemců o očkování, ale chybí nám vakcíny. Jenže tady už nepomůže lidová tvořivost ani nejsou okamžité dodávky očkovacích látek z jiných zemí. A to je průšvih, protože jde o životy lidí.

Statisíce lidí v registru budou čekat a mohou onemocnět. Bylo zásadní chybou spolehnout se na jednání EU o dodávkách vakcíny. Měli jsme již podstatně dříve jednat samostatně, oslovit výrobce vakcín, provést jejich registraci a začít domlouvat velikost dodávek a jejich cenu. K čemu vlastně máme Státní ústav pro kontrolu léků, když všechny léky musí registrovat EU? Vždyť stačí registrace léku jen v Evropské komisi, aby mohl být jakýkoliv lék distribuován ve všech členských zemích. Jedním z hlavních argumentů pro nákup vakcín prostřednictvím EU byla jejich cena. Nedávno prohlásil izraelský premiér, že je podstatně lepší koupit dražší vakcínu a za to dříve otevřít hospodářství a společnost. To by se mělo tesat. Je přeci jasné, že jde o čas, a to si uvědomuje řada států. Čím dříve bude větší část populace proočkovaná, tím jich méně zemře a zároveň přestanou všechna omezení, která dusí hospodářství postižených zemí. Takže nejde ani tak o cenu, ale o rychlost, a v té zaostáváme.

Podívejme se, jak daleko jsou některé vyspělé státy, které se na nikoho nespoléhaly. Izrael má dostatek vakcín od firem Pfizer a Moderna, obdržel půldruhého miliónu kusů ruské vakcíny Sputnik 5 a ještě objednává vakcíny Astrazeneca. Má očkováno čtvrtinu populace, ale stále vyvíjí vlastní vakcínu. Cíl je zřejmý, zabezpečit zemi a obyvatele proti případnému vydírání. Tyto informace mám ze spolehlivého zdroje. Očkovací látky se stávají strategickým zbožím. Velká Británie si objednala vakcínu Astrazeneca, provedla registraci a dnes má očkováno několik milionů občanů.

Maďarsko, jediný stát EU, který má odvahu, nakoupilo 6000 vakcín Sputník 5, nemohlo však látku použit pro tlak z EU. Maďaři považují za skandální prodlevy ve společném evropském nákupu a distribuci vakcíny proti koronaviru. Rozhodli se proto jednat na vlastní pěst a předběžně vyjednali nákup čínské očkovací látky Sinopharm. „Prakticky jsme uzavřeli dohodu s čínskou společností Sinopharm o nákupu jejich vakcín. První zásilka by měla obsahovat až jeden milion dávek,“ uvedl šéf maďarského úřadu vlády Gergely Gulyás.“ Použití čínské vakcíny musí ještě povolit maďarské zdravotnické orgány. Viz. Novinky 16. 1. 2021. Ruská vakcína Sputnik 5 směřuje nejen do Maďarska a Izraele, ale také třeba do Spojených arabských emirátů či do Saúdské Arábie.

Ještě jednu poznámku v souvislosti s nákupem vakcín. EU dohodla s firmou Pfizer a pravděpodobně také s firmou Moderna, neuvěřitelnou věc. Firmy nebudou odpovídat za následky v souvislosti s podáním vakcíny. Všechny náhrady za újmy na zdraví přebírají státy EU. Je to bezprecedentní a nebezpečný krok. Je to bianco šek pro farmaceutické firmy. Toto budou postupně požadovat i další firmy, a to nejen farmaceutické. Za svoje výrobky musí odpovídat výrobci. Bylo by zajímavé vědět, čí to byl nápad. Bylo by dobré také vědět, zda podobné úlitby výrobcům vakcín učinily i státy, které si domlouvají dodávky samostatně.