Pořád stejný kolovrátek!

Před nedávnem jsem slyšel, pro mě neuvěřitelnou informaci, že spor LOKu s ministrem zdravotnictví o výši mezd je uměle prodlužován a občas vyhrocován, protože ve hře jsou zcela jiné zájmy než vlastní finanční ohodnocení lékařů.

Někteří lékaři, politici a finanční skupiny pořád vrážejí klín do případné dohody, protože skutečným cílem současné vyhrocené situace je privatizovat velkou část tzv. okresních nemocnic, které jsou dnes v majetku krajů. Zní to trochu podivně a příliš jsem této informaci nepřikládal význam, a to až do včerejšího dne. Včera Česká televize uvedla jako hlavní zprávu, že současní majitelé privátních nemocnic nabízejí pomoc. V případě nedohody iniciativy „Děkujeme odejděte“ s ministrem zdravotnictví,  mohou případně některé nemocnice koupit a zařadit ke stávajícím zdravotnickým zařízením. Už také přišly první nabídky a různé finanční skupiny se nijak netají tím, že chtějí současnou situaci využít ve svůj prospěch.

Pro politiky je nabídka prodeje nemocnic poměrně lákavá, protože se tím zdánlivě zbaví problému mezd pracovníků ve zdravotnictví, neboť jej budou napříště řešit různé akciovky, eseró;čka apod. Jenže politici se problému zdravotnictví nemohou ani tímto způsobem zbavit. Nemám nic proti soukromým nemocnicím a určitě mohou působit jako konkurence krajským nemocnicím. Pokud by však došlo skutečně k plošné privatizaci nemocnic, může se veřejnost a tím i stát dostat do další těžko řešitelné situace. Stačí potom, aby se majitelé, kteří budou vlastnit převážnou síť lůžkových zařízení, domluvili na požadavku zvýšení plateb za poskytovanou zdravotní péči a ministr zdravotnictví má problém zpět, možná ještě v horší podobě.

Je zřejmé, že snaha o privatizaci veřejného sektoru nijak nepolevuje, spíše naopak. Do scénáře o finanční ovládnutí zdravotnický zapadá poslanecký návrh pana poslance M. Šnajdra o privatizaci zdravotnických ústavů – krajských hygienických stanic, jak o tom ve svém bloku píše paní Iva Bezděková. Možné důsledky privatizace těchto ústavů, které paní Bezděková popisuje, se můžou, v mnohem dramatičtější formě projevit u privatizovaného zdravotnictví. Chtěl bych ty, kteří mě hned budou nálepkovat levičákem a mnoha dalšími horšími nadávkami upozornit, že privátní nemocnici nepovažuji za nic špatného, ale ovládnutí zdravotnictví několika finančními skupinami ano. V mnoha případech jde jen o maximalizaci zisku než o rozvoj podnikatelských aktivit.

Je to až neuvěřitelné, jak je u nás používán pořád stejný scénář, který stále funguje. Občané byli nejprve bičováni médii, že nás čeká řecká cesta ve vývoji našeho státního dluhu, aby volili tak jak si mocní přejí. Nyní jsou masírováni o neudržitelné finanční situace penzijního systému a zájmem našich dětí, aby radostně spořili do soukromých penzijních fondů. Teď možná budou přesvědčováni, že nejlepší cestou jak vyřešit platy doktorů je privatizace nemocnic. Nikdo se však nezeptá, proč nás média takto balamutí?! Proč píši tak jak píší? Jsou opravdu nezávislá? Možná bychom měli začít těmito otázkami a ne nadávat na dobu, na podnikatele, lékaře apod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *