výpověď ze zaměstnání

Dobrý den, jsem plně invalidní, zaměstnaná v chráněné dílně jako uklízečka. Ráda bych znala podmínky za kterých mi zaměstnavatel může dát výpověď.Zaměstnavatel mi  přidělil práci na  čtyři hodiny denně. Postupem času mě čím dál častěji žádal o stále více přesčasů. Vždy jsem ochotně vyhověla. Podotýkám  NEPLACENÝCH  PŘESČASŮ. CELKOVÝ POČET DĚLAL KAŽDÝ MĚSÍC 40 HODIN.V současné době   nejsem schopná vyhovět  jeho požadavkům protože nadčasové hodiny mě vyčerpávají. Postoj zaměstnavatele je takový, že si mám zvážit jestli na práci přesčas stačím. Pokud řeknu že ne tak za mě najde jiného pracovníka.a  rozloučí se se mnou. Na práci kterou bych vykonávala pouze čtyři hodiny/jak je uvedeno ve smlouvě ve smlouvě/ nechce přistoupit. Mám nárok na odstupné? Prosím o radu jak postupovat. Zároveň  bych ráda věděla jestli mám jako plně invalidní nárok na nemocenskou a jak žádat o vrácení daně za rok 2013. Děkuji Eva Mikulková
 
mikulková Eva

Vážená paní Mikulková,

zaměstnavatel nemá právo požadovat žádnou hodinu přesčasů, pokud s tím zaměstnanec nesouhlasí a musí přihlédnout ke zdravotnímu stavu zaměstnance. Doporučuji Vám nepodepisovat žádnou dohodu o rozvázání pracovního poměru. Pokud Vás bude chtít zaměstnavatel propustit, obraťte se na inspektorát práce, který je v každém okrese. Tam by Vám měli pomoci.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.