Ukončení pracovního poměru pro invaliditu 3. stupně

Dobrý den pane Kráso, byla mi přiznána invalidita 3. stupně podle par. 39 odst. 2 písm. c) cit. zákona - není schopen výdělečné činnosti za zcela mimořádných podmínek. Dotaz zní, zda musím dát svému zaměstnavateli výpověď. Mám obavu, že pokud se můj stav stabilizuje a bude mi odebrán za rok po kontrole 3. stupeň, já budu nucen hledat zaměstnání či žádat podporu na úřadu práce, mohlo by mi být ke škodě, že jsem sám ukončil pracovní poměr výpovědí. Domnívám se, že pokud nyní nejsem schopen žádné výdělečné činnosti a navíc probíhá onkologická léčba, má zaměstnavatel možnost dát mi výpověď podle par. 52 e) Zákoníku práce. Ještě dodávám, že již nemám nárok na nemocenskou ani dovolenou - vše již vyčerpáno. Děkuji za odpověď. S pozdravem Jiří Dajč  
 
Ji?í Daj?

Vážený pane Dajči,

určitě nedávejte výpověď z pracovního poměru. Počkejte až Vám jí dá zaměstnavatel podle § 52, tak jak jste uvedl. Možná, že byste se mohl domluvit se zaměstnavatelem na dlouhodobém neplaceném pracovním volnu, abyste opět mohl případně znova vykonávat Vaší práci. To samozřejmě záleží na něm.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.