Práce v chráněné dílně.

Dobrý den,Pane Kráso moc bych vás chtěla požádat o radu.Pracuji v chráněné dilně,kde mám prac,smlouvu napsanou na 5 hod deně.Muj doaz je: má zaměstnavatel právo nám nařizovat každý den přezčas? Každý den pracujem o 1,5 hod déle což je denně 6,5 hod.Neustále je nám říkáno,že domu nepujdem dokud se práce neudělá což i pro nás často znamená ,že pracujeme deně 8 hod i z přestávkou na oběd.Četla jsem ,že zaměstnavatel muže nařídit práci přezčas ale jen 8 hod za týden,při 8 hodinové pracovní době.Což u nás není.Mužete mi prosím jak to je a jestli mi muže zaměstnavavatel nařizovat při 5 hodinové prac.době přezčas.Nemužu to ani nikde najít v zákoníku práce,moc vám předem děkuji.S pozdravem Nikola
 
NIKOLA

Vážená paní Nikolo,

domnívám se, že nelze při kratším úvazku pravidelně nařizovat práci přes čas. Je zcela logické, aby zaměstnavatel v takovém případě zvýšil pracovníkovi pracovní úvazek. Doporučuji Vám, abyste zaměstnavateli tuto skutečnost sdělila a v případě, že Vám nebude chtít vyjít vstříc, tak navštívila občanskou poradnu ve Vašem okresním městě, která by Vám právně mohla v této věci pomoci.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.