minimální mzda

Dobrý den pane Kráso, pobírám ČID a pracuji v chráněné dílně na dvě směny ranní 6-14 a odpol. 14-22. ( platí nám 7.5 hod) Mezi námi pracují i zdraví lidé. Pracujeme tam jak otroci ani ne za minimální mzdu, jelikož se na nás nevztahuje. Jak může vláda něco takového schválit? Jsou nastavené normy a mi musíme pracovat  jak zdraví zaměstnanci. Toto je nehorázné okrádání postižených lidí. Pracuji stejně jako zdravý člověk, jelikož musím splnit normu a nemám minimální mzdu, protože pobírám ČID, což je almužna. Pokud si musím zaplatit léky a sem tam rehabilitace, není to nic. Navíc žiju ve strachu,že mě vyhodí pokud budu často chodit k lékaři. Na posudkové komisi vám řeknou málo chodíte k lékaři, tak vám asi nic není. Pokud chodíte často riskujete vyhazov z tzv. Chráněné dílny.  Mám 4 roky do starobního důchodu a  nevím jak toto tempo zvládnu. Zaměstnavatel nás využívá jak otroky. Je vůbec toto možné v dnešní době, za to že se snažíme pracovat.?  Já mám navíc ještě 16 letou dceru, která studuje a pokud nedosáhnu na aspoň minimální mzdu, nedostanu na ní ani vrácen daňový bonus.   Koho chrání Chráněná dílna, nás invalidi nebo zaměstnavatele.? Myslím že zaměstnavatel dostává dotace od státu na ID, tak proč bychom neměli pracovat aspoň za tu minimální mzdu. Je to sprosté využívání a okrádání invalidních lidí, tkzv. otrokářský novodobý systém.  Co mi na to odpovíte pane Kráso?  Děkuji předem za odpověď.   Jarka Havlíčková Trutnov
 
jarka Havlí?ková

Vážená paní Havlíčková,

plně s Vámi souhlasím. Bojovali jsme co jsme mohli. protože si také myslím, že je to nespravedlnost. Toto téma pořád otevíráme na všech jednáních, protože to považuji za diskriminaci.

Paní Havlíčková, kdybyste měla odvahu, tak byste mohla podat žalobu na diskriminaci, že Vám zaměstnavatel nevyplácí plnou minimální mzdu. Vaše žaloba by byla zamítnuta s tím, že zaměstnavatel postupuje v souladu s právním předpisem. Takto byste se postupně odvolala až k nejvyššímu soudu a nakonec byste mohla podat ústavní stížnost. Ústavní soud by nepochybně zrušil diskriminaci minimální mzdy. Postup je však takový, že v případě, kdy je diskriminován nějaký občan, tak on sám se musí domáhat soudní ochrany a nemůže to za něj udělat žádná jiná fyzická a ani právnická osoba. NRZP ČR by již dávno takovou žalobu podala, ale není to možné.

Mohli bychom se domluvit také tak, že byste mi na mojí adresu v.krasa@nrzp.cz napsala podrobnosti Vaší práce v chráněné dílně a mohli bychom mediálně upozornit na zneužívání OZP na těchto pracovištích. To byste bohužel napadla svého zaměstnavatele, což by Vás mohlo ohrozit ve Vašem zaměstnání. Já samozřejmě budu dál usilovat o to, aby minimální mzda u OZP byla stejná jako u ostatních občanů.

S pozdravem Václav Krása 

Budu rád, pokud rozkliknete reklamu na mém webu. Děkuji