ID,nemoc,výpověď

Dobrý den pane Krása, dovoluji si Vás požádat o radu. Mám již několik let ID I.stupně. 5 let pracuji v lékárně jako sanitářka - pracovní dobu mám 6h denně-5 dnů v týdnu . Práce je vcelku namáhavá fyzicky,převážně příjem zboží tj.zvedání těžkých beden se zbožím, úklid větších prostor, pochůzky . Již 10let se léčím s lupénkou,psoriatickou artritidou,s psychickými problému,s chronickou pseudocystou v koleni /proběhlo 5 operací a stav se zhoršil,podstupuji 2.fázi ozařování/ neurologické problémy s krční páteří/závratě,porucha rovnováhy/.V současné době jsem v neschopnosti. Závodní lékař mi v loňském roce dal potvrzení o způsobilosti pracovat v této pozici pouze na jeden rok s tím že letos pravděpodobně toto potvrzení vzhledem ke zdrav.stavu nedostanu. Mám tedy dotaz zda je možno ukončit pracovní poměr ze zdravotních důvodů, které jsem si nezpůsobila vlastním přičiněním. Dočetla jsem se podle nového zák.práce že mi může být poskytnuto i odstupné ve výši dvanáctinásobku průměrné mzdy. Můžu Vás prosím požádat o radu a Váš názor na tuto situaci. Předem Vám moc a moc děkuji. Pěkný den Vondráčková
 
Vondrá?ková

Vážená paní Vondráčková,

situace je trošku složitější než popisujete. Pokud by se jednalo o nemoc z povolání, pak skutečně máte nárok na odstupné v délce až 12 měsíců. Pokud by však Váš zaměstnavatel Vám rozvázal pracovní poměr ze zdravotních důvodů tím, že nesplňujete zdravotní předpoklady pro výkon funkce, tak můžete být prakticky propuštěna bez náhrady a bez odstupného.

Pokud jste v pracovní neschopnosti již delší dobu, tím myslím 5-6 měsíců, mělo by asi smysl požádat o zvýšení stupně ID. Zaměstnavatel před propuštěním ze zdravotních důvodů má povinnost po dohodě se závodním lékařem nabídnout pracovníkovi jinou pracovní pozici, která odpovídá jeho zdravotnímu stavu. Často se však děje to, že zaměstnavatel uvede, že takovou pracovní pozici nemá a řeší zpravidla věc dohodou.

Doporučuji Vám prostudovat si následující odkaz:

http://www.jakpostupovat.cz/vypoved_zdr.duvody.html

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji