zmatek v péči

Dobrý den pane Krása Mám dost  velký zmatek v péči pro osobu blízkou , mojí dceři je 24 let a pobírá 4 stupeň péče , starám se o ní sama a podle potřeby jí musím obstarat hlídání buď je to stacionář nebo sociální služba SLUNÍČKO . Celou dobu mi na úřadě tvrdili že péče není příjem a tudíž já mám nulový příjem když nechodím do práce . Teď ale zase na úřadě mi péči napsali jako příjem .   Žádala jsem o příspěvek na zakoupení auta , když jsem vyplňovala formuláře tak jsem jako jediný příjem napsala dcery důchod a u mě nic ale paní od sociálky mi to opravila a že mám příjem 12 000 Kč že péči dostávám já když se o holku starám . Chtěla jsem tedy po ní potvrzení že mám příjem 12 000 Kč abych si mohla vzít multiservis na ledničku která mi odchází a nemusela otravovat sestry aby si ho vzali oni . A najednou mi zase bylo řečeno že to předci nejde když nemám žádný příjem , tak už nevím to tedy péče je příjem jen když se to hodí sociálce nebo jak to vůbec je ?   Potom nechápu že chtějí jen příjmy ale výdaje ne , dcera například má o hodně větší potřeby než zdravý člověk a to je nezajímá .   Auto už mi posudkový lékař schválil jen mi dělá problémy sociální pracovnice jako každému , nechce dávat plnou část příspěvku a tak pořád něco chce i když na ty podklady už nemá nárok . Tak prosím kde tedy péče je počítaná jako příjem ? Máme nárok na plnou výši na auto když dcera má důchod 9109 Kč ( péči 12 000 Kč ) a jsme sami jen mi dvě ?   Děkuji moc za odpověď Jana Lukešová  
 
Jana Lukešová

Vážená paní Lukešová,

vy skutečně nemáte žádný příjem, protože PnP je nepochybně napsán na dceru a záleží na ní jaké služby si za příspěvek zakoupí. Pokud jste žádali o příspěvek na motorové vozidlo, tžak žádost musí podávat dcera a jejuím příjmem je invalidní důchod, příspěvek na píéči se nepovažuje za příjem a už vůbec ne za Váš příjem. pracovnice ÚP postupovala špatně.

Doporučuji, abyste si podali novou žádost  o příspěvek na nákup motorového vozidla a úřednici ukázala moji odpověď. Částka 12 000,- Kč Vám bude ziohledněna pouze při výpočtu starobního důchodu, pokud budete o dceru pečovat déle než 15 let.

Zákonný nárok na plnou dávku 200 000,- Kč v zásadě není. Zákon č. 329/2011 Sb., stanoví, že příspěvek je poskytnut na základě rozhodnutí ÚP, ale přesná kritéria pro určení výše dávka zákon neobsahuje.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.