Zamítnutí příspěvku na péči - co dál?

Dobrý den pane Krása, prosím o radu a pomoc. Bydlím s partnerem (79 let) a vedeme společnou domácnost. Podle stanoviska praktického lékaře patří partner mezi polymorbidní pacienty s více interními chorobami. Po operaci L páteře v roce 2010 mu vznikla paréza obou DK, horší vlevo, chodí s velkými obtížemi o 2 fr. holích a zvládne pouze krátkou trasu, cca 20 m. Má pohybové potíže, trpí bolestmi kolenou (gonartróza) a kolenních kloubů (gonalgie).  V roce 2013 diagnotikována CLL z B buněk, v současné době stav v částečné remisi (je po chemoterapii). Dále trpí častými exacerbacemi chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN) a pneumonií, které vedou k celkovému zhoršení zdravotního stavu. Od 12.3.2014 je ležící pacient - má frakturu páteře. Vzhledem k zdravotnímu stavu není možná operace, nasazena konzervativní léčba. Dalšími  Dg jsou osteochondróza C4/5 na AP projekci, spondylózu a spondylartrózu celé C-páteře, postižení HKK, objednán na vyšetření na neurologii, arteriální hypertenze, hyperlipidemie, ischemická choroba srdeční atd. Prognóza o budoucím zdravotním stavu je celkově nepříznivá. Praktická lékařka chodí na kontroly do bytu, kontroly v nemocnici provádíme sanitkou v leže s doprovodem, léky a vše kolem partnera vyřizuji a zabezpečuji já. Na základě výše uvedeného a plné moci ověřené notářem jsem dne 7. 4. 2014 požádala o příspěvek na péči a průkaz ZTP. V bytě provedeno místní šetření, sociální pracovnice popsala, že partner se bez pomoci vlastně neobejde. Ze všech deseti základních životních potřeb zvládá orientaci a komunikaci bez dlouhého psaní. K jednání LPK jsme nebyli přizváni. Dne 23.5.2014 mi bylo doručeno vyrozumění, že podle posudku OSSZ  partner není osobou, která se považuje za osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby. Dne 28.4.2014 jsem se seznámila na kontaktním pracovišti ÚP s posudkem o zdravotním stavu, pracovnice sdělila, že rozhodnutí bude vydáno v tomto duchu – příspěvek na péči bude zamítnut. Můžu podat námitku a dodat další případnou dokumentaci ke zdravotnímu stavu, nebo počkat na rozhodnutí a podat odvolání na MPSV. Prosím o radu, co dělat. Celý posudek považuji za výsměch nemocného seniora. Dá se něčeho tady v tom státě vůbec domoci? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. S pozdravem Ing. Marta Lukačovská  
 
Marta Luka?ovská

Vážená paní Lukačovská,

doporučuji Vám, aby Váš druh podal okamžitě odvolání a uveďte důvod, který jste napsala v dotazu. Odvolání se podává prostřednictvím ÚP na dbor odvolání a správních činností nepojistných dávek, MPSV ČR, Podskalská 19, 128 01 Praha 2.

Pokud mi napíšete na v.krasa@nrzp.cz údaje partnera, datum narození, bydliště a kontaktní telefon, tak mohu poslat přímo žádost o přešetření na GŘ Úřadu práce.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.