Více pečovatelů a zkrácený úvazek

Dobrý den, vyhledáváním se mi nepovedlo najít obdobný dotaz, tak doufám, že už se na to stejnou věc někdo neptal. Nám přítelkyni, která je těžce zrakově a sluchově postižená a pobírá 3. stupeň příspěvku na péči. Vzhledem k dvojnásobnému postižení nemůže se sama pohybovat venku, protože i kdyby se naučila trasu, tak by neslyšela auta blížící se k přechodu pro chodce. Před seznámením se mnou žila jen s rodiči (oba důchodci), nyní je velkou část času u mne. Byl jsem již nahlášen ÚP jako pečující osoba. Nyní jsou tedy 2 pečující osoby. Její matka a já, její přítel. Přičemž je nahlášeno, že společnou domácnost má s matkou. Přítelkyně mi přispívá na domácnost (úměrně délce svého pobytu). Vzhledem ke zvýšení příspěvku na péči v její třetí skupině od letošního července jsem ji navrhl, že pokud by mi dávala navíc ty 4000Kč, o které bude od července dostávat větší příspěvek, bylo by pro mne finančně únosné, že bych pracoval na 0,75 úvazku a měl na ni tedy více času. Ona i její rodiče s tím souhlasí. Můj přímý nadřízený se k tomu staví vstřícně, ale bude záležet na vedení firmy. Vím, že bych podle zákona měl na to mít nárok, ale firma může chtít, abych to prokázal nějakým úředním dokumentem. Předpokládám, že by to vydal úřad práce na základě toho, že jsem uveden v seznamu pečujících osob. Můj dotaz zní, jestli by vadilo, že tam je uvedeno, že s přítelkyní nemám společnou domácnost (tj. jestli díky tomu pro úředníky o ni nepečuji příliš málo na to, abych měl nárok na zkrácený úvazek) nebo jestli před žádostí o potvrzení pro zaměstnavatele (pokud ho bude vyžadovat) bude nutno v seznamu pečujících osob společnou domácnost přesunout ke mě. Jak velkou část času by musela být u mne, abych měl nárok na snížený úvazek? Je pro situaci nějakou komplikací to, že nežiji na místě svého trvalého pobytu (ten mám u rodičů, ale kvůli administrativě s tím spojené se mi ho nechce přesouvat) který je v jiném kraji než můj skutečný pobyt a i v jiném kraji než trvalý pobyt přítelkyně? Předem děkuji za odpověď. J.
 
J.

Vážený pane J.,

nemusíte si dělat žádné starosti. Příspěvek na péči je vyplácen osobě se zdravotním postižením a je v zásadě na ní od koho si koupí služby, které potřebuje. Je dobře, že má bydliště u své matky, která je hlavní pečující osobou. Pokud však jí poskytují služby i další osoby, jako jste Vy, tak Vaše přítelkyně rozhoduje o tom, kolik zaplatí peněz svým  pečujícím osobám. Vaše přítelkyně nepředkládá na ÚP použití peněz a Vy peníze, které od ní obdržíte, nikde nemusíte vykazovat jako příjem, protože tyto peníze se nedaní. 

Pokud jde o Vašeho zaměstnavatele, tak Vám může přítelkyně napsat prohlášení, že jí poskytujete péči. Zaměstnavatel Vám však může snížit pracovní úvazek pouze na Vaši žádost. Je to jeho a Vaše svobodné rozhodnutí.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.