Průběh schválení příspěvku

Dobrý den, obracím se na Vás z důvodu pomoci ohledně příspěvku na motorové vozidlo. Jsem od narození těžce tělesně postižený s typem invalidity 3 a mám v péči dceru, která trpí od narození dětskou mozkovou obrnou, těžkou mentální retardací a má též stupeň invalidity 3. Chtěl bych se tedy zeptat,zda je určená zákonná lhůta pro schválení příspěvku na motorové vozidlo? Již tři měsíce vyřizuje příslušný úřad naši žádost, i když má již od úřadu sociální péče schválený posudkovým lékařem zdravotní stav obou, tak nám bylo pracovnicí úřadu práce sděleno, že bude ještě v místě bydliště prováděno šetření, zda máme na příspěvek opravdu nárok. ( šetření kvůli péči blízké bylo v místě bydliště prováděno v měsíci červnu, takže není mi moc jasné, co chtějí pracovnice neustále kontrolovat) Již třikrát nám byl přidělen příspěvek na motorové vozidlo a nikdy nebyla prováděna kontrola v místě našeho bydliště a tedy se ptám, zda je tento postup standardní? Po naší otázce z jakého důvodu bude kontrola v místě bydliště provedena,když posudkový lékař doporučil příspěvek uznat, nám bylo sděleno, že pracovnice úřadu práce musí prověřit, zda u nás ve vesnici jezdí MHD apod. Tato odpověď je pro nás docela úsměvná, jelikož MHD nebo jakýkoliv hromadná doprava v dnešní době jezdí snad již ve všech městech a vesnicích u nás v republice. Bohužel s dcerou nejsme schopni jezdit MHD, jelikož její i můj stav se velmi zhoršujeme a jízda automobilem je jak pro mne, tak i pro moji dceru vzhledem k typu postižení vhodnější. Než- li jsem si žádost podal, tak mi bylo pracovnicí úřadu práce několikrát potvrzeno, že opravdu nebude problém ve schválení žádosti a že si klidně můžu již vyřizovat nový automobil, na který jsem složil již zálohu 50 000 Kč, která nám nyní koncem července propadla a pracovnice úřadu, bohužel ani po tomto sdělení nemají zájem mi jakkoliv pomoci a celý proces schválení popřípadě zamítnutí urychlit. Velmi Vám děkuji za odpověď. Doubravský
 
Doubravský

Vážený pane Doubravský,

správní řád určuje maximální dobu pro ukončení jakéhokoliv právního řízení 105 dní. Bohužel náš správní řád zná také institut přerušení správního řízení a i když se předpokládá, že toto přerušení by mělo být maximálně 30 dní, zpravidla se nedodržuje. Správní řád neszná sankci za porušení správního řádu, takže je obtížné nějakým způsobem vyníky za toto prodlení potrestat. Doporučuji Vám, abyste podala stížnost ke generální ředitelce ÚP paní M. Bílkové, marie.bilkova@uradprace.cz.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.