Příspěvek na péči

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem jak postupovat: Moje tchýně v dubnu letošního roku dosáhla věku 80 let, žila s druhem, který tento měsíc zemřel. Velice těžce to nese a její zdravotní stav se po psychické i fyzické stránce zhoršil. Vzhledem k jejímu věku je možné žádat o příspěvek na péči, mohu být pečující osobou já i když nebydlíme ve stejném městě, na který příslušný úřad se obrátit a žádost podat - kdo ji podává, jak postupovat v případě,že žádost bude schválena a já budu pečovat o tchýni, jaké povinnosti z toho plynou pro mě ve vztahu k ÚP a započítání doby péče jako odpracovanou dobu pro důchod? Děkuji za odpověď.
 
Mlyná?ová

Vážená paní Mlynářová,

 žádost o příspěvek na péči se podává na formuláři, který najdete na webu www.mpsv.cz. Žádost o příspěvek podává osoba, která je zdravfotně postižená, to znamená, Vaše tchýně. Žádost musí vyplnit, podepsat a poslat doporučeným dopisem na svůj ÚP nebo podat na podatelně ÚP a nechat si potvrdit kopii podání. Zároveň musí napsat prohlášení, kdo bude hlavní pečující osoba, která má ze zákona nárok na státem placené sociální i zdravotní pojištění, pokud nepracuje a pokud byl pečující osobě přiznán příspěvek ve II. a vyšším stupni. Skutečnost, že nebydlíte ve stejném místě jako Vaše tchýně, je samozřejmě vážná komplikace z hlediska hlavní pečující osoby. Zákon nestanoví povinnost bydlet ve společné domácnosti, ale ÚP může k této věci přihlédnout. Pokud však není jiná osoba, která by Vaší tchýni pomáhala, tak je to asi v pořádku. Ještě Vás musím upozornit, že po podání žádosti si posudkjový lékař vyžádá zdravotní dokumentaci a může požádat Vaší tchýni, aby se jednání posudkové komise účastnila. Současně bude provedeno tzv. sociální šetření v bytě Vaší tchýně, kde bude sociální pracovník ÚP zjišťovat, co vše tchýně zvládne a nezvládne. Je dobré, aby Vaše tchýně se nesnažila dokázat, co vše umí, ale spíše naopak. 

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.