příspěvek na péči

dobrý den, měla bych dotaz jestli mám nárok na příspěvek na péči o osobu blízkou, mám bratra 37let,který má 2.stupeň invaliditi, je oligofrenik s lehkou debilitou a kardiak s implantovanou chlopní. tím že je na úrovni 10letého dítěte, musí mít dohled,mobilní je, komunikace špatná, nezná hodnotu peněz, sotva se podepíše, nemohu ho nechat úplně samotného, s mobilem to nezvládá,chodím jen na zkrácený úvazek do práce a střídáme se s přítelem,po smrti maminky má jen mě.nebydlíme ve společné domácnosti,ale má hned vedle nás garsonku. jen mám dotaz jestli má cenu o tento příspěvek žádat, důchod má 9tisic. předem moc děkuji za radu Jana L.
 
Jana Leichterová

Vážená paní Leichterová,

je to tak, že o příspěvek na péči žádá vždy osoba, která potřebuje péči. To znamená, musí si požádat Váš bratr, pokud není zbaven svéprávnosti. Pokud je zbaven svéprávnosti, tak za něj žádá jeho opatrovník. Žádost se podává na formuláři, který najdete na www.mpsv.cz a žádost pošlete doporučeným dopisem na Úřad práce příslušný bydlišti. Domnívám se, že v případě Vašeho bratra by měl mít nárok na příspěvek na péči ve výši II. stupně.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.