Posudkový lékař - hlášení dpp / dpč

Dobrý den pane Kráso, při poslední komisy ohledně ID jsem byla velmi zaskočena. Když na mě posudkový lékař zvyšoval hlas s tím, že mu lžu, že jsem pracující a že spolu s lékařkou uvádím, že nepracují. Já jsem nepracovala, jen jsem jeden a půl měsíce z 18cti měsíců o které šlo měla podepsanou smlouvu jako brigádník DPČ, ale jelikož to nešlo tak jsem to ukončila že zdravotních důvodů. Můj dotaz je, lékaři ČSSZ si nějak zjišťují třeba na FÚ, ZP,atd zda invalida pracuje? Dodnes nevím jak vlastně tuto informaci zjistil a odmítl mi to říct, že mi do toho nic není. V některých lékařských zprávách dokonce zmínka o ukončení brigády byla. Ale bylo to velmi nepříjemné. Mám povinnost hlásit každou brigádu byť třeba jen nárazovou, sezónní v rozsahu několika hodin měsíčně. Děkuji za odpověď Kubišová
 
Jitka Kubišová

Vážená paní Kubišová,

posudkový lékař může zjistit z databáze ČSSZ zda pracujete, protože platíte sociální pojištění. Pokud byste měla pouze smlouvu na DPP, tak by to posudkový lékař nezjistil, protože u této smlouvy neplatíte pojištění. To však není důležité. Posudkový lékař nemá na Vás vůbec křičet a ani si nemá zjišťovat zda příjemce ID pracuje. Při pobírání ID není zákaz pracovní činnosti, naopak, je dobře, když tito lidé pracují. Doporučuji Vám podat na posudkového lékaře stížnost, a to k řediteli posudkové služby, ČSSZ, Křížová 25, 155 00 Praha 5. 

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovala Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.