Nový dotaz

Dobrý den a omlouvám se mohu se prosím ujistit, protože to nikde nikdo nemůže najít...Rodičovský příspěvek pokud se zjistí u dítěte do 1.roku se může žádat změna zdravotního stavu? A to potom bude i do 7 let? A od 1 roku si pak člověk může požádat o PnP? Pokud ano, může PnP mít otec? ............Na Fcb skupině " Rodiče postižených dětí a lidi s postižením spojme se." se do mě pustily maminky, že je vše zrušené apod a to se ptaly i letos....Jaký papír " žádost o posouzení zdravotního stavu" potřebuji k změně rodičovského příspěvku? děkuji za odpovědi....pomůže to i jiným maminkám
 
mils

Vážená paní Mils,

posílám Vám kopii z právní poradny. 

Dne 1. 12. 2012 nabývá účinnosti zákon č. 331/2012 Sb., kterým se mění řada zákonů v oblasti sociálního zabezpečení. Nejdůležitější změny obsažené v tomto zákoně se týkají souběhu rodičovského příspěvku a příspěvku na péči, příspěvku na mobilitu, příspěvku na zvláštní pomůcku a zvýšení příspěvku na péči u nezaopatřeného dítěte ve věku od čtyř do sedmi let.

Příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách je dávka, která se poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby za účelem zajištění potřebné pomoci. Tento příspěvek je tedy určen osobám, které vyžadují péči druhé osoby.

Podmínky získání příspěvku na péči jsou uvedeny v § 7–10 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů (zejména změny provedené zákonem č. 366/2011 Sb.). Bližší podrobnosti posuzování zdravotního stavu jsou uvedeny ve vyhlášce č. 505/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, aktuálně ve znění vyhlášky č. 391/2011 Sb.

Co se změnilo?

Zákon č. 331/2012 Sb. přináší oproti dosud platné legislativě tyto změny:

1.

Umožňuje se souběh rodičovského příspěvku a příspěvku na péči u dětí se zdravotním postižením do čtyř let věku, a to u dětí, kterým náleží rodičovský příspěvek po 31. 12. 2011 (tento souběh byl možný až do 31. 12. 2011, od 1. ledna 2012 souběh možný nebyl). Nárok na příspěvek na péči má každé dítě starší jednoho roku, které bude posouzeno a zařazeno do některého stupně závislosti. Obecně ale platí, že příspěvek na péči nenáleží dítěti mladšímu jednoho roku. To znamená, že pokud je v rodině dítě se zdravotním postižením, které by mohlo obdržet příspěvek na péči, ale příspěvek na péči nebyl přiznán z důvodu pobírání rodičovského příspěvku, tak je nezbytné o příspěvek na péči požádat prostřednictvím příslušného formuláře na úřadu práce.
Obdobně je tomu i v opačném případě: rodina, která pobírala příspěvek na péči u dítěte do čtyř let věku a nepobírala rodičovský příspěvek, si o něj může požádat. Pravděpodobná výše rodičovského příspěvku bude stanovena tak, že by měla činit podíl z částky 220 tisíc korun za 48 měsíců. Záleží na tom, zda rodina již nějakou částku z rodičovského příspěvku vyčerpala. Rodiče si ale sami aktivně musí požádat o přiznání rodičovského příspěvku, případně příspěvku na péči. Nejlépe je podat si žádost hned začátkem prosince 2012, tak aby mohlo být zahájeno správní řízení, a to s odkazem na Sbírku zákonů, částka 122, kde je již tato novela zákona zveřejněna a kde je i uvedeno, že účinnost zákona je 1. 12. 2012.

Zdroj: http://www.sancedetem.cz/cs/hledam-pomoc/deti-se-zdravotnim-postizenim/davky-statni-socialni-podpory/soubeh-prispevku-na-peci-a-rodicovskeho-prispevku-a-dalsi-legislativni-zmeny-platne-od-1-12-2012.shtml

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud si prohlédnete reklamy na mém webu https://www.vaclavkrasa.cz/. Děkuji.