Nově přiznaný průkaz ZTP - vyplývá z toho, že zároveň přiznali i příspěvek na péči?

Dobrý den, o svých peripetiích se získáním průkazu ZTP po uplynutí původní platnosti jsem už psala. Když žádost o prodloužení průkazu zamítli,(žádáno pomocí formuláře příspěvku na mobilitu) odvolala jsem se a zároveň jsem na radu sociální pracovnice podala žádost o průkaz osoby se zdravotním postižením (tedy novou žádost). Ve čtvrtek minulý týden mi přišla informace, že moje odvolání dostala posudková komise a že o něm rozhodne v mé nepřítomnosti. Dnes, tedy prakticky o tři pracovní dny později, přišel dopis z Úřadu práce, že dostali posudek, podle kterého jsem osobou s druhým stupněm závislosti a že mi tedy náleží průkaz ZTP s dobou platnosti od 1. 3. 2012. Předpokládám, že jde o vyřízení té nové žádosti. Tápu ale, co to znamená. Znamená to, že mi byl tímto zároveň přiznán příspěvek na péči, ačkoli o ten jsem explicitně nežádala, případně i zpětně? Úřad mě zároveň vyzývá k převzetí S-karty a žádá si doplnění informací k mému účtu. Proč, pokud mi nebyl žádný příspěvek přiznán? A nemůže případné zamítnutí onoho odvolání, které se bude teprve vyřizovat, znamenat, že o průkazku znovu přijdu, kdyby ho zamítli? Co s tím? Je to na mě nějaké zamotané. Díky za pomoc s rozmotáním. Alena Dobrovolná
 
Alena Dobrovolná

Vážená paní Dobrovolná,

to, že Vám byl přiznán průkaz ZTP s II. stupněm závislosti vůbec neznamená, že Vám byl přiznán PnP, a tudíž je také v logice věci to co píšete. proč by se měl úřad zajímat o Váš účet, když nepobíráte žádnou dávku. Oni to chtějí vědět kvůli sKartě. Podle rozhodnutí Úřadu na ochranu osobních údajů je předávání informací České spořitelně, a tudíž vydávání sKarte, protizákonné. prosím, abyste odmítla sKartu s tím, že úředníci konají protizákonně a že na ně podíte trestní oznámení, když Vás budou nutit. průkaz ZTP v papírové podobě Vám mohou vydat podle vyhlášky č. 203/2012 Sb. Trvejte na tomto postupu.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.