Manželka na ÚP zároveň starající se o tchýni se stupněm závislosti

Dobrý den, manželka je vedena na ÚP v programu intenzivního umístění, přitom pečuje o maminku. Ta má přiznaný stupeň závislosti 1., ale žádá o stupeň 2. což může dlouho trvat. Manželka má strach že pokud bude must nastoupit do zaměstnání než se stupeň 2 vyřídí nebude se moci o svou maminku starat. Nevíte prosím jak se to v takovém případě řeší? Děkuji.
 
Karel Plesník

Vážený pane Plesníku,

je dobře, že Vaše manželka je v programu intenzivního umístění. Pokud by Vaší mamince byl přiznán II. stupeň příspěvku na péči, tak se může rozhodnout sama jak bude pokračovat. Může se vzdát zaměstnání a zůstat na péči, protože pokud by poskytovala péči jako hlavní osoba, tak je zdravotně i sociálně pojištěna. Ovšem je tu jeden problém v tom, že dlouhodobá péče bez vlastních příjmů vede k tomu, že takové osoby mají velmi nízké starobní důchody. Proto je žádoucí skloubit péči se zaměstnáním a třeba na kratší úvazek. Je potřeba jednat se zaměstnavatelem. Systém je nastaven tak, že záleží na rozhodnutí zaměstnavatele zda Vám upraví pracovní dobu z důvodu péče o blízkou osobu, ale zároveň jej zákoník práce nutí, aby žádosti o zkrácený pracovní úvazek nebo o flexibilní pracovní dobu, vyhověl.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.