LDN

Dobrý den pane Kráso, měl bych jen takový dotaz: moje maminka 80 let byla převezena na LDN v Brně, sama se nezvedne z postele a nedojde na WC kde mě bylo řečeno že tady může být jen 3 měsíce. Je to pravda? Doma ji mít nemůžu, domovy důchodců plné, o ležáky nemají zájem. Můžete prosím poradit jak dál? Mockrát děkuji. Ševeček
 
ŠEVE?EK

Vážený pane Ševečku,

je pravdou, že zdravotní pojiš´tovny proplácejí pobyt v LDN, maximálně pouze 3 měsíce. Tyto nemocnice však mohou zřizovat sociální lůžka. tato lůžka jsou vyjmuta ze zdravotní péče, péče na nich není hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Úhrada na těchto sociálních lůřžkách je v zásadě stejná jako v domovech důchodců. To znamená, že klient platí pobyt ze svého důchodu a péči ze svého příspěvku na péči. Dále nemocnice mohou požadovat sdotaci z´MPSV na tato lůžka. Doporučuji Vám proto, abyste pro svoji maminku našel nemocnici, která má sociální lůžka a tam může být po delší dobu, než se například uvolní místo v domově důchodců.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se v souvislosti s neustálým snižováním podpory státu, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.