Dotaz urad prace.

Dobry den.Pane Kraso omlouvam za za hacky a teckx carky v pravopise.Vazeny pane obracim se na vas o radu.Muj dotaz chci se zeptat jak postupovat.Ja jsem na hmotne nouzi pobiram prispevek na zivobiti .Dotoz je spis za dceru 21.let.Dcera je vedena na urade prace uchazec o zamestnani bydli u rodicu u me jako matky je snami posuzovana.Dcera dela dalkove studium jednou za 14.dni dojizdi do skoli vzdalene 25.km.mezitim vykonava verejnou sluzbu takzvane 30.hod.vydej satniku charita pro mesto.Take je uvedena semnou jako pecujici osoba u meho syna 11.let uplna zavislost a i u manzela kterej ma prvni stupen pece v zari byla podana zadost o zviseni pece zdravotni stav se shorsil.Ted konkretni dotaz ohledne dcery.Dcera v den 6.11 se mela jit hlasit na urad prace v 10.30. V tuto dobu byla ale v praci verejne sluzby do 12.hod.s prace sla k lekari protoze ji nebylo dobre pruduski teplota lekar ji vystavil neschopenku a rekl ji at to ona nenese na urad ale at to zanese clen rodiny myslel tim me jako matku.Dcera cestou dom od lekare v hodila do schranky omluvnej list stim ze je nemocna a ze neschopenku posle dalsi den po me jako matce tak se jiz stalo.Nasledujici den sem tedy zanesla dopoledne neschopenku za dceru na urad prace kde me sdelila pani ze mela tu neschopenku donest v den toho sestyho kdy mela prit se hlasit tak sem rekla ze toho sestyho mela verejnou sluzbu do 12 ti a nasledne sla k lekaru protoze se citila nemicna slaba hlava se ji motala.vzala jsi odemne neschopenku a rekla ze to preda dal Ze bude navrh na vyrazeni.Dcera jsi sla za tri dny ukoncit neschopenku jen proto abx mohla dplnit 30 hod.verejne sluzby.neschopenku tedy ukoncila v patek a v pondeli sla si ji zanest na urad.Pani ji rekla ze bude vyrazena ze neojlasila v dany den ze onemocnela ale az dalsi den .Dcera ji rekla ze vhazovala do schranky uradu prace v zkaz pro pani ke ktere se mela jit hlasit v danx den ze onemocnela.Ona rekla ze nic ve schrance nebylo.A ze uz ji poslala dopus k vyrazeni oznameni.Dcera se muze do peti fnu vyjadrit prosim tedy o radu jak ma postupovat aby nebyla vyrazena.6.11.se mela hlasit 10.30.v praci bxla do 12ti.hod a stamat sla hnet k lekari.Prosim moc moc o radu jak se ma vijadrit do peti fnu pred vydanim rozhodnuti.Navic dcera ma histaminovou alergii .Take mi pomaha s peci o syna s manzela.
 
Anna

Vážená paní Anno,

domnívám se, že je nezbytné, abyste zašli na Krajský ÚP, všechno poctivě ohlásili. Je důležité hlavně, abyste doložili, že dcera byla neschopná a také, že v ten den, když šla k lékaři, byla ještě v práci ve veřejné službě. To je potřeba mít o tom potvrzení. Připadá mi to opravdu velmi tvrdé, ale neznám všechny okolnosti, takže Vám radím pouze toto.

Možná by bylo dobré, kdyby Vaše dcera byla hlavní pečující osobou pro svého bratra a tím by se vyhnula jakýmkoliv šikanám, stát by za ní platil zdravotní pojištění a doba péče by se jí počítala do nároku na starobní důchod. Je pravdou, že potom byste musela Vy nastoupit do zaměstnání. Dvě osoby nemohou být hlavními pečujícími osobami.

Já bych Vám to doporučoval, protože tím byste se vyhnuli nepříjemné situaci s Vaší dcerou, Vy byste mohla být v evidenci ÚP jako uchazečka o zaměstnání a dávky hmotné nouze by Vám tudíž zůstaly. Jiné řešení nevidím. 

S pozdravem Václav Krása