dotaz

Syn má ZTPp,protřetí stupň bere příspěvek na péči a nyní byl zbaven svéprávnosti. Nyní mu chce sociálka sebrat příspěvek na péči i když byl soudním znalcem /lékařem/ uznán že není schopen se o sebe sám postarat. Je toto možné? Děkuji
 
Vladimír Véle

Vážený pane Véle,

v naší zemi je bohužel možné lecos. nezbývá Vám nic jiného, než prodělat kolečko správních úkonů. To znamená, pokud skutečně ÚP by snížil či odebral PnP, je nezbytné se ve lhůtě 15 dnů odvolat po doručení rozhodnutí. Pokud byste neuspěl ani s odvoláním, tak je dobré využít správní žalobu. V případě, že neuspějete s odvoláním, doporučuji, abyste se mi ozval na mail v.krasa@nrzp.cz.

Pokud je situace, jak ji popisujete, bylo by vhodné to medializovat, ale jen v případě neúspěšného odvolání.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.