zamítnutí příspěvku na auto

Dobrý den vážený pane Krása. Mám dotaz jak to je nyní s příspěvkem na automobil u kombinovaného postižení?Dcera 9 let má epilepsii,adhd,středně těžkou mentální retardaci,zrakové postižení(kmitočet obou očí a nemá periferní vydění),problémy s kyčlemy.Vlastní ZTP/P manželka pobírá péči 3 stupně.Nyní byla i v léčebně na doporučení psychyatričky kvůly upravě nedikace trpí,ale i tak pořád trpí velkými výkyvy nálad.Zničeho nic začne být agresivní na své okolí a hlavně je problém díky ADHD jí udržet v klidu.Manželka autem dceru vozí k lékařům a deně do školy jelikož autobusem téměř nemožné díky změnám nálad.A medikaci na uklidnění se velmi rychle unaví pak odmítá chůzi třeba i jen 500m. Dosud dceru manželka vozí automobilem pořízeným z příspěvku přiznaným téměř před 6 lety.Novou žádost zamítly a bohužel na koupi auta z vlastních prostředků nemáme jelikož do oprav tohoto auta jsme dost teď investovaly.Včera jsem s ním byl na STK bohužel uděleno pouze na 30 dní na odstranění závad v auto servisu my řekly cenu oprav cca 20 tis což je po předchozích investicích do starého auta nesmysl. Méme šanci s odvoláním?A pokud nyní koupíme jiné auto na splátky a nějaké příspěvek dostaneme pro dceru jak to pak řešit když už budeme mít auto na splátky? Děkuji za odpověď Aleš Čermák
 
Aleš ?ermák

Vážený pane Čermáku,

u osob, které mají středně těžké mentální postižení není nárok na příspěvek na nákup motorového vozidla. Nárok je u osob s těžkým a hlubokým mentálním postižením.

Při zrakovém postižení není nárok na příspěvek na nákup motorového vozidla.

V případě, že se jedná o postižení pohybového aparátu, tak by žádost musela být pouze na toto pohybové postižení a musel byste mít lékařskou zprávu, kde bude jasně deklarováno, že minimálně jedna nebo obě dolní končetiny jsou prakticky nefunkční, tudíž osoba nemůže chodit, nebo jen velmi obtížně. nemůže chodit do schodů, na delší vzdálenosti například 100 m a podobně.

S pozdravem Václav Krása

Budu rád, pokud mi rozkliknete reklamu na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Děkuji