příspěvek na pořízení automobilu

Dobrý den pane Kráso, rozhodla jsem se Vám napsat a poprosit Vás o informaci. Můj otec (71 let) již více než rok není soběstačný. Z důvodu dlouhodobého nepříznivého zdravotnho stavu jsme na radu jeho obvodní lékařky požádali o příspěvek na péči. Byl mu přiznám nejdříve pouze I. stupeň (800 Kč) a později (při zhoršení stavu) jsme podali novou žádost na změnu příspěvku na péči. V současné době není zatím rozhonuto o tom, zda dosáhne na II. stupeň závislosti. Čekáme zatím, jak to dopadne Chtěla bych se zeptat, zda může požádat o příspěvek na pořízení automobilu, když sám nikam nedojde a nemůže ze zdravotních důvodů na lékařské prohlídky jezdit ani autobusem ani vlakem? Nevydrží dlouho stát ani daleko nedojde, protože se mu neustále točí hlava a neustále zakopává a padá do stran, chodí pomoci francouzkých holí a též má i hůl. Přesto musím být u něho a neustále hlídat kam šlape a zachytávat ho. Na lékařské prohlídky musím vždy někoho poprosit, aby nás dovezl autem, ale nevím, jak to budu řešit dál, proto se zajímám o ten příspěvek na pořízení automobilu. Vypíši Vám jeho diagnozy z lékařských zpráv: - Centrální vestibulární syndrom - porucha sledovacích pohybů očních při těžké hyporefelxii labyrintu bilat. + podíl somatosenzorického vertiga - polyneuropatie - Středně těžká vaskulární demence F01.0 - Depresivní porucha - Pravostranná plicní embolie , zaveden kavální filtr 01/2012 - 164 Stav po cévní mozkové příhodě - Hepatomegalie, difúzní jaterní léze charakteru steatozy jaterní, korová cysta při dolnímpolu P ledviny - Lehčí  distální mortoricko-senzitivní polyneuropathie na dolních končetinách, na horních končetinách je patrá lehká lese n. medianus oboustranně v oblasti karpálních tunelů, difúzně lehce zpomalený záznam, - Dysregulační encefalopatie - I258 Ischemická choroba srdeční, stav po infarktu mokardu r. 2005 - E118 Diabetes mellitus II. typu - I10 Arteriální hypertenze III: stupně - E660 Alimentární obezita - Intorelance ACEI - kašel - 1802 Subakutní tromboza dis. části v. femoralis sup., poplitea, lýtkových žil PDK - Myopia cum mastigm oc I. utr, ERM incip. o. utr, Cataracta senilis cortiocnuckl. oc I. utr, Endotel. dystroph cornae oc I. utr cum atrophia iridis oc I. utr parc. t.č. bez dia změn, angiosclerosis hypretnziva  gr II I.utr, sledován pro susp. papily od 2008 - bez glaukom změn  Ještě teď nastaly potíže s únikem moči (neudrží dlouho moč, musí hned jak se mu chce na wc), takže budu muset požádat paní doktorku o pleny nebo kalhotky. Budu Vám moc vděčná za odpověď a předem Vám za ní moc děkuji. Nasledanou Volková       
 
Volková

Vážená paní Volková,

než by Váš otec žádal o příspěvek na nákup motorového vozidla je nezbytné, aby mu byla přiznána průkazka ZTP. Žádost je nutné podat na formuláři, který najdete na webu MPSV ČR, na Váš úřad. Při posuzování nároku se posuzuje mobilita a orientace. Podmínky nároku na průkaz jsou upraveny v § 34 zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů. Žádost podejte doporučeným dopisem, nebo přímo na podatelně úřadu.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.