Příspěvek na nákup motorového vozidla

Dobrý den, měl bych několik dotazů k přiznávání příspěvku na zvláštní pomůcku (motorové vozidlo).Při podání žádosti  mi bylo zděleno že příspěvek je na deset let maximalně 200000kč.Po přiznání příspěvku mi bude po dobu deseti let pozastaven přispevek na mobilitu,a pokud sem dostal prispěvek na vozidlo které ted vlastnim a pradám ho tak mi bude odectena cena za prodané auto z priznané čásky na nove vozidlo.Po přiznání příspěvku musím tuto častku do tří měsicu použít.Prosím o radu zda je to všechno pravda.Děkuji Skružný
 
skružný tomaš

Vážený pane Skružný,

zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením stanoví, že příspěvek je možné obdržet jednou za deset let a maximálně výše 200 000 Kč. Nic jiného nestanoví. Vůbec není pravda, že by Vám měla být pozastavena výplata příspěvku na mobilitu. Zákon také nestanoví, že by měla být odečtena částka za kterou prodáte současné vozidlo. Jediné co je pravdou, že byste neměl vlastnit dvě auta. Není ani pravda, že příspěvek na nákup motorového vozidla musí být využit do tří měsíců. Když mi napíšete na adresu v.krasa@nrzp.cz, jméno a pracoviště úřednice, mohu jí zavolat, aby dáva správné informace.

Vážený pane,

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohl Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.