příspěvek na motorové vozidlo

Dodrý den, vážený pane Krása. Prosím o radu. Má dcera má středně těžkou mentální retardaci.Je jí 20 let ,denně ji vozim do školy.Příspěvek na péči má 2.stupen -4 000kč.Má nárok na přispevek na nákup motorového vozidla? Moc vam děkuji, co pro osoby s postižením děláte.Krásný den
 
lena

Vážená paní Leno,

§ 9, odst. 2, zákona č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením stanoví:

(2) Nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku poskytovaný na pořízení motorového vozidla má osoba, která má těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí anebo těžkou nebo hlubokou mentální retardaci charakteru dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, a její zdravotní stav nevylučuje přiznání tohoto příspěvku.

Z tohoto znění vyplývá, že by Vaše dcera neměla na příspěvek nárok. Přesto Vám doporučuji podat žádost. Vždy záleží na konkrétním posouzení situace. Doporučuji Vám podat žádost doporučeným dopisem nebo přímo do podatelny úřadu.

S pozdravem Václlav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.