Příspěvek na auto

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Váš názor. Můj přítel je od 18.8.2015 na inv.duchode III.stupně. v roce 2014 mu byl zjištěn po epileptickém zachvátu nádor na mozku (astrocytom). Prodělal 4 operace mozku a loni ozařování a chemoterapii. Jelikož je nádor umístěn v pohybovém centru,je obtížné ho vyříznout,takže část nádorů stále přetrvává a pomalu roste. Následkem toho má plnou hemiparezu pravé ruky a středně těžkou parezu PDK. Chodí pomocí berle.Pohyb je pro něj složity.Jezdime pravidelně na kontroly do HK.To je cca 70km. O auto jsme žádali 2x ale příspěvek byl zamítnut. Nyní jezdíme pravidelně každé 2-3 měsíce,ale jsou doby kdy jezdíme mnohem častěji,skrz zdravotní stav a časté nemoci po doktorech i několikrát do měsíce. Vlastní auto nemáme. Takže je problém vždy nějaké půjčit nebo nalézt osobu, která by ho vozila po doktorech v kombinaci s péčí o čtyřletou dceru. Takže jsem v jednom kole. To opravdu nemáme nárok na vozidlo. Velice mě znepokojuje situace, kdy vím o lidech kteří mají zdravé končetiny a jen před úřady hrají divadla a auta mají a my, kteří opravdu vozidlo potřebujeme,ani přes odvolání nárok nemáme. Děkuji za odpověď.
 
Klára Borovská

Vážená paní Borovská,

chápu Vaši obtížnou situaci, ale zákon č. 329/2011 Sb., stanoví určitý výčet diagnóz a postižení, do kterých se Váš přítel bohužel nevejde. Přesto se domnívám, že tak jak popisujete zdravotní stav Vašeho přítele by mohl posudkový lékař přiznat příspěvek na automobil, protože je splněna podmínka obtížné mobility. Váš přítel nemůže používat veřejné dopravní prostředky, a to vzhledem ke zdravotnímu stavu. proto by posudkový lékař měl přistoupit k hodnocení takto. Doporučuji Vám, aby Váš přítel opět podal žádost o příspěvek na nákup motorového vozidla. Pokud neuspěje, tak aby se odvolal a případně podal správní žalobu. Myslím, že je potřeba se v této věci nedat a bojovat.

S pozdravem Václav Krása

Vážení, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.