Nejednotnost ve výkladu - příspěvek na automobil

Dobrý den, mám postiženého syna nyní 3 roky věku. Naskytla se mi před 3 měsíci možnost po půl roce hledání a vybírání pro nás vhodného vozu, takový vůz koupit. Zjišťoval jsem přes okresní úřad, že je možné uplatnit příspěvek na již koupené vozidlo do 1 roku s tím, že nebude problém. Auto jsem tedy pořídil, daly jsme dohromady po rodině peníze s tím, že spoléhám na příspěvek, na který máme dle všeho nárok a měli bychom jej získat. Auto jsme pořídili 10.5., rovnou kupní smlouva a vše dělané tak, aby byl majitelem nezletilý syn, jak by mělo být. Nyní při podání žádosti po dovršení synových 3 let, kdy jsem vše vysvětlil, podal potřebné podklady, u přepážky nebyl problém. V žádosti o příspěvek uvedeno, že bylo auto pořízeno dříve, doloženo smlouvou, dokladem o zaplacení, atd, vše v pořádku. Poté telefonát a problém, že to nepůjde, protože syn v době pořízení ještě neměl 3 roky, tedy nemůžu žádat. Netuším, co teď s tím. Auto v žádném případě jiné nechci, toto nám maximálně vyhovuje, mám ho odservisované. Už mám i zaměřenou a nachystanou vestavbu nakládacího jeřábku na kočárek. Nechápu hlavně vůbec ten důvod. Proč tedy mohu žádat příspěvek rok zpětně, když nemohu žádat, protože neměl syn ještě potřebný věk. Hlavně jsem ale vycházel z ubezpečení pracovnice úřadu, že problém nebude, jinak bych auto nepořizoval. Prosím o radu. Děkuji
 
David Pospíšil

Vážený pane Pospíšile,

pokud jste žádal o příspěvek na nákup motorového vozidla až po dovršení tří let věku Vašeho syna, tak postup ÚP považuji za neseriózní a nesprávný. Vy nejste povinnen říci dopředu jaké auto koupíte. To znamená, že příspěvek Vám musí být přiznán. Proto podejte žádost o příspěvek bez ohledu na tvrzení úřednice. Současně si nechte její stanovisko, že vůz nemůžete koupit před třetím rokem dítěte, napsat písemně, abyste měl doklad. Ten mi s kopii žádosti pošlete na v.krasa@nrzp.cz, a já to budu vyřizovat na GŘ ÚP.


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.