Nákup motorového vozidla (ZTP)

Dobrý den, píšu dotaz za tchýni, která získala příspěvěk na nákup motorového vozidla pro svou postiženou dceru (36let, těžké tělesné i mentální postižení, zbavena způsobilosti k právním úkonům). Nyní jí tedy budeme pomáhat s nákupem motorového vozidla a chtěli bychom se zeptat, kdo bude majitelem auta -  zda tchyně jako opratrovník nebo její postižená dcera. Je třeba ještě nějaké jiné povolení nebo stačí rozhodnutí o přidelení přístpěvku? Kdo následně žádá na FÚ o vrácení DPH.   Předem děkuji za Vaši odpověď Zdeňka Friedlová
 
Zde?ka Friedlová

Vážená paní Friedlová,

majitelem auta musí být ta osoba, které byl přiznán příspěvek na nákup motorového vozidla. To znamená, že vůz musí být napsán na dceru Vaší tchýně. Vzhledem k tomu, že je zbavena způsobilosti k právním úkonům, je nezbytné se obrátit na soud, aby souhlasil s tím, že vůz bude zakoupen. Přečtěte si pozorně informaci č. 9, kterou najdete na www.nrzp.cz.

Pokud jde o vratku DPH, tak o tu také musí požádat příjemce příspěvku na nákup motorového vozidla, ale zde může tento úkon provést opatrovník.

S pozdravem Václav Krása