výhody ZTP v zahraničí

Pane Krása, průkaz ZTP má moje manželka jezdíme hodně do zahraničí, jak je to s parkováním na místech pro invalidy s naší průkazkou a označením ZTP v zemích EU. Proč alespoň takováto základní věc aby tyto průkazky platily ve všech státech EU zatím není. Dále jak je to s placením dálničních poplatků př. na Slovensku a v ostatních státech EU pro naše občany ZTP? Dále jsem četl v několika časopisech, že končí platnost dosavadních průkazek ZTP, nové se zatím nebudou vydávat, takže inv.občané zůstanou bez jakýchkoliv nároků na výhody, které jsou s tím spojeny. Jak je to tedy? Děkuji za váš čas a odpověď. K.Sychra  
 
Karel Sychra

Vážený pane Sychro,

výhody vyplívající z průkazky ZTP jsou platné pouze na našem území a jsou nepřenosné. To znamená, že na Slovensku musíte platit dálniční známku. Pokud máte označení O 1 tak by Vás z vyhrazeného parkoviště v cizině nikdo nevyhnal, ale ani toto označení není mimo ČR platné. EU již doporučila členským zemím jednotný parkovací průkaz pro osoby se zdravotním postižením, ale protože se jedná pouze o doporučení tak není využíván ve šech zemích.

Pokud jde o Vaší poznámku, že od nového roku nebudou vydávány průkazy ZTP, tak se jedná o fámu vycházející z článku Rytmus života, kde uvádějí, že MPSV neustanovilo komisi, k posuzování nároků na ZTP. Je to nesmysl, protože celá agenda kolem průkazek ZTP je v kompetenci obcí s rozšířenou působností a odvolacím orgánem jsou krajské úřady.

S pozdravem Václav Krása