Ztráta zraku

Dobrý den, prosím o radu pro svého bratra, před měsícem zcela oslepl na levé oko,byl hospitaliován na očním oddělení a léčen asi měsíc- žádné zlepšení. Na pravé oko vidí hůře ale vidí, příčína neznámá /zvýšené cukry- možnost cukrovky/. Je mu 54 let a rok nezaměstnán, veden na UP.Lékař nedává šanci navrácení zraku.Většinu základních činností je odkázán na pomoc druhých.Po jaké době léčení lze zažádat o invalidní důchod a jakým způsobem? Děkuji za radu.
 
Ji?í Slezák

Vážený pane Slezáku,

ID je poskytován, pokud se jedná o dlouhodobé postižení s vysokou ztrátou pracovních schopností. Poku jde o trvalou poruchu, lze požádat nejdříve asi po šesti měsících zhoršení zdravotního stavu. Poku Váš bratr má vysokou ztrátu zraku, bylo by dobré, aby mu jeho ošetřující lékař vystavil důkladnou lékařkou zprávu, kde by hlavně musel jednoznačně potvrdit, že se jedná o dlouhodobé či trvalé postižení. Potom by mohl zkusit požádat i dříve.

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane,

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.