Posudek o invaliditě zda ano či ne

Dobrý den p.doktore.. Měla bych na Vás prosbu, jestli mám nárok na ID, jelikož mi byl zamiítnut. S těmito diagnozami jsem bohužel neuspěla: chronická pankreatitis, steatotis hepatis-hemangiomy na jatrech, hyporfunkce štítné žlázy, lymska borelie, tinitus  a nedoslychavost  v pravo ze ztratami 50 db, metabolický syndrom, hypertenze, těžká výrazná chondrosa-discosa L5/ S1, včetně zadních osteofytů, výhřez L3/4 dorsálně doprava...Posouzení se uskutečnilo  24.11. 2010..   Podle pí. doktorky nebylo potvrzeno systémové onemocnění a neverifikována pankreattida..Pí . doktorka vyžadovala ještě psychiatrický nález, který nebyl dodán....Předem děkuji za odpověď... Spozdravem  Marta..
 
Marta Nováková

Vážená paní Nováková,

problém posuzování z důvodu invalidity spočívá v tom, že je posuzován pokles pracovních schopností vzhledem k jedné hlavní nemoci-diagnóze. Ostatní diagnózy můžou navýšit procento poklesu pracovních schopností maximálně o 10 %. Pokud posuzující lékařka Vaší hlavní nemoc posoudila méně než 35 % poklesu pracovních schopností, tak ostatní diagnózy nemusí výsledné hodnocení nijak ovlivnit. Můžete posttupovat následujícím způsobem.

 

Od 1. ledna 2010 mohou žadatelé o důchod podat proti rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení námitky. Až dosud bylo rozhodnutí ČSSZ konečné a jedinou možnost obrany představovala soudní cesta. Podání námitek však není zcela bez úskalí. Pokud žadatel námitky neuplatní, nemůže se později obrátit na soud a žádat soudní přezkum rozhodnutí ČSSZ. Soud by takovou žádost odmítl s odůvodněním, že žadatel nevyčerpal všechny možnosti obrany. Lhůta pro podání námitek také není příliš dlouhá – námitka musí být uplatněna do 30ti dnů od doručení rozhodnutí o důchodu a žadatel ji musí zaslat přímo ČSSZ. Pokud ji omylem zašle soudu, nikoli ČSSZ, riskuje, že 30ti denní lhůta uplyne marně. Soud totiž nemá povinnost postoupit omylem doručenou námitku správnému adresátovi. Po uplynutí lhůty už není šance na jakoukoli změnu. Námitka se podává na ČSSZ, a to prostřednictvím OSSZ. Domnívám se, že je lepší podat námitku prostřednictvím OSSZ, protože ČSSZ se stejně obrátí na OSSZ o informace. Takže to znamená, že adresovat námitku budete na ČSSZ, ale podáte ji na OSSZ. Upozorňuji Vás ještě, že námitka nemá odkladný účinek, to znamená, že důchod Vám bude odebrán. Pokud námitka bude přijata, případně budete se dále soudit a vyhrajete, tak Vám důchod bude zpětně vyplacen.

S pozdravem Václav Krása