Lékař nemá čas vyplnit žádost o invalidní důchod

Dobrý den, mám problém s lékaři, kteří nemají čas, mi vyplnit a podepsat žádost o invalidní důchod. Prohledala jsem internet a hledala jsem odpověď na otázku - zda existuje nějaká zákonem daná doba, do kdy musí lékař na žádost od ČSSZ odpovědět. Mám již více než 5 let CHOP IV. stupně. V poslední době jsem častěji hospitalizovaná a zjistila jsem, že bych mohla mít nárok na invalidní důchod. Vždy je na pokoji někdo, kdo již invalidní důchod má a je na tomzdravotně  mnohem lépe než já. Podle tabulek k posouzení zdravotního stavu jsem zjistila, že bych již nejméně 3 roky zpětně měla mít invaliditu 3. stupně Stále pracuji a neměla jsem ani čas řešit vyřízení invalidního důchodu. Moje otázky : 1/ Obvodní lékař měl od ČSSZ žádost k potvrzení 1/2 roku a pak oznámil, že nemá čas žádost vyplnit. Po té jsem nechala stejnou žádost poslat ke své plicní lékařce, kam chodím velice často. Již uplynulo 5 měsíců, ale stále nereaguje. Je nějaká zákonem daná doba, do kdy musí lékař žádost vyplnit ? Pokud není, jak mohu v tomto případě postupovat. 2/ Může mi být invalidní důchod přiznán i zpětně, pokud mi vůbec lékař žádost podepíše ? Mám velký šanon se všemi svými lékařskými zprávami od roku 2001, kdy moje problémy začaly. Vělice vám děkuji za odpověď. Momentálně jsem hospitalizovaná kvůli zápalu plic, a proto jsem opět  začala hledat radu na internetu. Blanka Jindrová        
 
Blanka Jindrová

Vážená paní Jindrová,

praktický lékař je povinen vyplnit dokumentaci pro přiznání ID. Povinnost mu stanoví zákon č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách. Pokud Vám lékař odmítl ve lhůtě 30 dní vyplnit formulář pro přiznání ID, měla jste se hned obrátit ke své zdravotní pojišťovně a žádat nápravu. Doporučuji Vám, abyste tak co nejdřívě udělala. Zároveň Vám doporučuji, abyste si sehnala jiného praktického lékaře a přešla k němu. Pokud Vám bude přiznán ID, měl by Vám být přiznán od data žádosti. Pokud se tak nestane, a to z důvodu pozdního dodání lékařské dokumentace, domnívám se, že byste měla zvažovat žalobu na lékaře, který to zavinil.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovala Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.