Invalidní důchod - nesplění podmínek

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně podmínek pro schválení invalidního důchodu. Je mi 28 let, tudíž spadám do skupiny, kdy bych měla mít odpracováno (zaevidovány platby pojištění) 5 let a více. Při svých výpočtech jsem zjistila, že mám evidováno pouze 4 roky a 9 měsíců. Chtěla bych se zeptat, z čeho se tedy důchod počítá, pokud nesplňuji tuto podmínku. Dále mi chybí jeden evidenční list důchodového pojištění při změně zaměstnání, zaměstnavatel již nefunguje, jak jej budu při žádosti o důchod předkládat? Děkuji
 
Lucie

Vážená paní Lucie,

doporučuji Vám, abyste se zkusila domluvit s OSSZ, že byste těch několik měsíců, které Vám chybějí do potřebného počtu let pojištění, doplatila. Pokud jde o evidenční list od zaniklého zaměstnavatele, neměl by to být problém, protože ČSSZ má evidovány všechny platby pojištění a tak by měla vše nalézt.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se neustálým snižováním státní podpory, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.