Invalidita

Dobrý den , obracím se na vás s prosbou o radu. Je mi 38 let . První diagnóza byla vrozená oboustranná luxace kyčelních kloubů a deformita pánve ,následovala řada oparací v dětství až k e stabilizaci stavu v 17 letech  s rozdílem v délce dk cca 2,5cm, bohužel ne na dlouho v roce 1997 (25 let) jsem podstoupila TEP levého kyčle , stav po operaci-  rozdíl v délce dk 2 cm  , sekundární LS skoliosa, Artrosa 2 -3 stupně v pravo. Tehdy mi byl přiznán ČID , který jsem pobírala až do loňského června kdy mi pro zhoršení stavu byl přiznán plný ID. V listopadu loňského roku jse podstopila TEP pravého kyčle bohužel ne s výsledkem ,který jsem já i můj lékař očekávali. Po operaci při níž došlo k prodloužení už tehdy delší PDK na 4cm se můj zdravotní stev rychle zhoršuje.Moje dnešní obtíže : chronický vertebrogenní algic. syndrom na podkladě degenerativních změn LS páteře s mnohočetnými protrusemi disků , relapsy ischialgií, propagace do DK, parestezie svalové oslabení, sekundární Ls těžká skoliosa , porucha dynamiky chůze, várazná atrofie pelvifemorálního svalstva , progredující parestezie periferie obou DK , zkrat LDK 4cm ,pod zátěží 7cm, pac. schopna chůze pouze s trvalou oporou 2 FH ,nutné opak obstřiky LS páteře a SI skloubení, Léčba vert alg. syndromu pouze symptomatická, není perspektiva zlepšení, pac. není možné trvale zařadit do práce ve stoje ani v sedě- to je moje zpráva z oropedie z 16.3.2010. Od té doby se stav ještě zhoršil jezdím opakovaně na kapačky do Motolské nemocnice (s krátkodobým účinkem), obstřiky již také téměř neúčinkují, na bolesti mi byl předepsán DHC continus a po 3-4 týdnech pro neúčinnost vysazen, byla jsem na pohotovosti na neurologie , kde mi diagnostikovali nervokořenné dráždění a neurologicky výrazně slabší LDK zprávu bohužel nemám nechal si ji revizní lékař. trpím depresemi. Ortoped mě posílá na MR s podezřením na výhřez plotýnky a bohužel mi bylo řečeno , že operativní řešení  by v mém případě pravděpodobně nebylo možné.  Bolesti mi často znamožňují i sebemenší pohyb a jsem potom odkázána na pomoc rodiny. Trpím i bolestmi podbřišku a smíšenou formou močové inkontinence dle mého gynekologa také způsobenými obtížemi s páteří. Minulý týden mi přesto bylo revzním lékařem sděleno , že podle nových tabulek jsem se uzdravila. Přičemž mi sám řekl, že dle něho moje situace nemá řešení a operaci páteř pokud by mi ji někdo nabídl mám odmítnou neb by mě nepomohla a s takovým nálezem jen uškodila. Nakonec jsme se po hodinovém jednání doholi na odročení a do magnetické rezonance. Mám nějakou šanci na 3 stupeň invalidity  , nebo má RL pravdu? Slyšela jsem i to ,že když nezaplatím důchod nebude. Děkuji Lucie
 
Lucie Fenclová

Vážená paní Fenclová,

nedokážu posoudit zda máte šanci na III. stupeň invalidity. Je to opravdu odborná věc pro posudkového lékaře. Pokud však máte podezření, že někdo čeká na nějaký úplatek, tak by bylo nejlepší svoje podezření sdělit příslušným orgánům. V případě, že Vám bude odebrán ID, doporučuji Vám následující postup.

Od 1. ledna 2010 mohou žadatelé o důchod podat proti rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení námitky. Až dosud bylo rozhodnutí ČSSZ konečné a jedinou možnost obrany představovala soudní cesta. Podání námitek však není zcela bez úskalí. Pokud žadatel námitky neuplatní, nemůže se později obrátit na soud a žádat soudní přezkum rozhodnutí ČSSZ. Soud by takovou žádost odmítl s odůvodněním, že žadatel nevyčerpal všechny možnosti obrany. Lhůta pro podání námitek také není příliš dlouhá – námitka musí být uplatněna do 30ti dnů od doručení rozhodnutí o důchodu a žadatel ji musí zaslat přímo ČSSZ. Pokud ji omylem zašle soudu, nikoli ČSSZ, riskuje, že 30ti denní lhůta uplyne marně. Soud totiž nemá povinnost postoupit omylem doručenou námitku správnému adresátovi. Po uplynutí lhůty už není šance na jakoukoli změnu. Námitka se podává na ČSSZ, a to prostřednictvím OSSZ. Domnívám se, že je lepší podat námitku prostřednictvím OSSZ, protože ČSSZ se stejně obrátí na OSSZ o informace. Takže to znamená, že adresovat námitku budete na ČSSZ, ale podáte ji na OSSZ.

S pozdravem Václav Krása