Dotaz na ČID

Dobrý den, pane Kráso, Chtěla bych se Vás zeptat: včera jsem byla na LPS v Havlíčkově Brodě po 1roce na kontrole jinde nez kde jsem byla právě před rokem(Loni jsem byla na LPS v Pelhřimově).Když jsem tam přišla seděla tam paní o které ani nevím jestli to byla paní doktorka a aniž by se na mě podívala nebo mě prohlédla dala mi podepsat papír-posudek o invaliditě,který měla předem vytištěný a který byl poslán právě ze sociálního odboru kde jsem byla vloni,tedy z Pelhřimova. Později,když jsem posudek procházela jsem zjistila,že je na něm uveden vypracovaný posudek od pani doktorky z Pelhřimova a byl poslán na LPS do Havlíčkova Brodu.ČID mi nepřiznaly prý sem se nevešla do bodů – paní doktorka mě posoudila,že mám s mým postižením jenom 30%,přitom mě ani neviděla.Myslím si,že je to neadekvátní,protože mi zjistili, že mám vadu sluchu tedy nedoslýchavost,takže neslyším na 63,6% a musím používat naslouchadlo,které mi nahradí sluch částečně a nevidím na jedno oko a letos jsem dostala brýle jelikož špatně vidím na dálku.V Brodě mi řekli,že vzhledem k tomu že používám naslouchadlo tak defakto žádnou vadu nemám a slyším výborně a co se týče oka to druhé prý musí pracovat za dvě takže se není čemu divit.Vás se chci zeptat chtěla bych se proti tomuto rozhodnutí odvolat,ale ještě nemám papíry potvrzené ČSSZ Prahou a nevím jestli mam na ně počkat nebo ne.Prostě nevím co mám dělat navíc na mém důchodu je závislá i má práce a mám strach,že o ni přijdu. Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď. S pozdravem Limburská
 
Andrea Limburská

Vážená paní Limburská,

obávám se, že posudková lékařka postupovala v souladu s vyhláškou č. 359/2009 Sb., o posuzování invalidity. V příloze této vyhlášky naleznete bodové ohodnocení jednotlivých druhů postižení. Můžete si zkontrolovat, zda paní doktorka postupovala v rozporu s přílohou této vyhlášky. Pokud nabydete dojmu, že tomu tak je, doporučuji Vám tento postup.

Od 1. ledna 2010 mohou žadatelé o důchod podat proti rozhodnutí České správy sociálního zabezpečení námitky. Až dosud bylo rozhodnutí ČSSZ konečné a jedinou možnost obrany představovala soudní cesta. Podání námitek však není zcela bez úskalí. Pokud žadatel námitky neuplatní, nemůže se později obrátit na soud a žádat soudní přezkum rozhodnutí ČSSZ. Soud by takovou žádost odmítl s odůvodněním, že žadatel nevyčerpal všechny možnosti obrany. Lhůta pro podání námitek také není příliš dlouhá – námitka musí být uplatněna do 30ti dnů od doručení rozhodnutí o důchodu a žadatel ji musí zaslat přímo ČSSZ. Pokud ji omylem zašle soudu, nikoli ČSSZ, riskuje, že 30ti denní lhůta uplyne marně. Soud totiž nemá povinnost postoupit omylem doručenou námitku správnému adresátovi. Po uplynutí lhůty už není šance na jakoukoli změnu. Námitka se podává na ČSSZ, a to prostřednictvím OSSZ. Domnívám se, že je lepší podat námitku prostřednictvím OSSZ, protože ČSSZ se stejně obrátí na OSSZ o informace. Takže to znamená, že adresovat námitku budete na ČSSZ, ale podáte ji na OSSZ. Upozorňuji Vás ještě, že námitka nemá odkladný účinek, to znamená, že důchod Vám bude odebrán. Pokud námitka bude přijata, případně budete se dále soudit a vyhrajete, tak Vám důchod bude zpětně vyplacen.

S pozdravem Václav Krása