ČID versus ID I. st.

Vážený pane Krása, naváži na můj dotaz a vaši odpověď https://www.vaclavkrasa.cz/poradna/dotazy-a-odpovedi/podminky-priznani-pid-a-cid/zmen-cid-x-id-1-st-19958.html Rád bych znal váš názor. .Byl mi v roce 2001 přiznán ČID (nyní ID I. st. s výši částky důchodu jako u II. st. ID) . Stav se s léty zhoršuje a na základě doporučení obv. lékaře, bych chtěl požádat o ID III. st. Mám dosti problém uplatnění na trhu práce (1-2 roky hledání). Vzhledem k často nepředvídatelným výsledkům a posudkům v této oblasti se vás dovoluji zeptat na váš názor. . Pokud bych podal nyní (po r. 2010) žádost o ID III. st. a dopadlo by tak, že by mi byl přiznán opět, ale nově jen ID I. st., dojde ke snížení současné výše důchodu? Řekněme, že postupnými valorizacemi činí důchod cca Kč 6500,-. Může se stát, že zamítnutím žádosti a opětovného zařazení do ID I. st. se výše důchodu sníží např. na 6000,-? Děkuji za odpověď Daniel E.
 
Daniel E.

Vážený pane Danieli,

pokud by došlo k novému posouzení Vašeho zdravotního stavu a byl by Vám opět přiznán ID I. stupně, tak skutečně může dojít ke snížení vypláceného důchodu. Proto Vám doporučuji, abyste dobře zvážil svůj zdravotní stav. Pokud došlo ke zhoršení zdravotního stavu u hlavní diagnózy, potom asi má smysl žádat o III. stupeň ID. Pokud však máte ještě další zdravotní problémy, je třeba si uvědomit, že ty se mohou promítnout do ztráty pracovních schopností maximálně 10 body. 

S pozdravem Václav Krása

Vážený pane, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnoval Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.