ČID 1.st.

Dobrý den.Velmi si vážím vaší práce na tomto portálu a prosím o radu.V červnu 2013 mi byl odebrán ČID 1.st.Znovu jsem požádala tento měsíc o přiznání invalidního důchodu.Jsem v pr.neschopnosti od 2.1.2014 a potíže s páteří se mi zhoršily.S psychikou to taky není dobré.Jak mi budou počítat nový inv.důchod když jsem 11 let pobírala inv.důchod a pracovala jsem.Budu mít nižší a nebo mi musí zachovat dřívější částku?Děkuji a s pozdravem Renata
 
Renata

Vážená paní Renato,

pokud Vám bude přiznán znovu ID, tak nemůže být ve stejné částce. Důchod Vám bude stanoven především podle příjmů, které jste měla především z pracovní činnosti.

Na druhé straně se domnívám, že byste neměla mít důchod nijak výrazně nižší, nežli ten, který jste pobírala.

S pozdravem Václav Krása

NRZP ČR zahájila činnost Konta pomoci www.kontopomoci.cz, na kterém shromažďuje finanční prostředky na podporu projektů, které pomáhají osobám se zdravotním postižením. Aktuálním projektem je sbírka na elektrický vozík pro sedmiletou Klárku, které lékaři ve dvou letech diagnostikovali Spinální muskulární atrofii. Cílem je vybrat pro Klárku částku ve výši 180.000 Kč. Více o Klárce na www.klarcinblog.cz. Pojišťovny nechtějí přiznávat elektrický vozík dětem mladším deseti let.

Na konto pomoci můžete přispět různými způsoby. Můžete poslat jednorázový dar na sbírkový účet č. 248896031/0300 u ČSOB. Můžete přispět i trvalým příkazem určité částky, a to opět na stejný účet nebo si stáhněte zdarma na Appstore nebo Google Play aplikaci SEJF, zaregistrujte se a pouhými 4 kliknutími přispějte na sbírkový účet Konto pomoci. Bližší podrobnosti najdete na webu www.kontopomoci.cz.