Částečný invalidní důchod

Dobrý den. Chci se zeptat, jsem rok po operaci bederní páteře a po operaci mi zůstalo v zádech 16 titanových šroubů, které mi tam zůstanou napořád. Zažádala jsem si o částečný invalidní důchod 1. stupně, který mi byl přiznán z důvodu snížení pohyblivosti o 40%. Znamená to, že ten důchod mi zůstane už napořád stejně jako ty šrouby díky kterým budu mít už napořád sníženou pohyblivost? A jak je to s prací a možným přivydělkem? Můžu mít smlouvu na plný úvazek nebo je to nějak omezeno? Děkují za odpověď, s pozdravem Jana
 
Jana

Vážená paní Jano,

je pravděpodobné, že občas budete muset jít na kontrolu nároku na ID. Přesto lze předpokládat, že Vám zůstane. Doporučuji Vám, abyste se přihlásila na ÚP jako uchazečka o zaměstnání, aby Vám byla započítána doba do nároku na starobní důchod. Jako příjemce ID I. stupně se předpokládá, že budete pracovat i když na plný pracovní úvazek by to nemuselo být.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.