zanedbání péče-zbytečné úmrtí

Dobrý den Vážený pane předsedo, již douhá léta sleduji Vaše aktivity a jsem nsmírně ráda, že se ještě v politice najde někdo, kdo to myslí opravdu dobře pro poc druhým. Chtěla bych Vás tímto požádat o radu, toto jsem napsala zatím do nem. Klatovy Děkuji a přeji hodně sil,Vaněrková-Koutníková Vážená společnosti, personále NEMOCNICE Klatovy, chování, komunikace a hlavně péče o pacienta na oddělení neurologie je otřesná bohužel dost dlouho, protože jsou tam jedni a titíž pracovníci. Jmenovitě Prim. Svoboda, by se měl více věnovat neurologii a oddělení a řešit včasnou léčbu společně s doktorkou Srpovou. Ať se vrátí zpět do školy, nebo jdou dělat na patologii, tam nemají co pokazit. Díky jejich selhání a dost dlouhé časové prodlevě, protože si toho nevšimli, zapříčinili smrt mé maminky, která si šla pro pár kapaček Solumedrolu, bylo vše dobré a najednou po 5 dnech Svoboda laxně oznamuje, že jí selhávají ledviny, tak prý zavodníme, ale já si zas všimla, že má žluté bělmo, tudíž se něco děje s játry, to ví i laik, ale oni nic nedělali, nebýt paní z pokoje, nedali by jí ani napít, stal se z ní ležák během dne, až po dvou dnech se najednou rozhodli na JIP, byla v kritickém stavu, bez vědomí tam ji z toho dostali a po třech dnech, sepse po celém tělo, to není normální!! Ta jejich výmluva na bakterii, kterou měla v těle, se snažit vyhnout zodpovědnosti, v nemocnici se dá chytit takových bakterií, manželovi zanesli na ORT ty nejhorší, co jsou, to máme také z domova, že? Naprosto jasné zanedbání základních postupů, protože si myslí sestry i lékaři, že všichni s RS jsou stejní, zažila jsem to jednání několikrát, otřesné, 15 let zkušenost. A ty setry, to je otřes, jsou tam také vesměs ty samé, tak ať to nedělají, hodí s člověkem, až mu praskne v zádech, viděla na vlastní oči, je toho více. Buďte si jistí, že to budu komunikovat dále společně s patologickým nálezem, právníky vyvodíme důsledky. Mamina mohla v klidu odejít, jak jsme přišly, nástup byl 18. 3. 2014, v sobotu měla pohřeb. Doufám, že se něco konečně stane, protože tohle je tam už hodně dlouho a nikdo s tím nic nedělá. Vaněrková-Koutníková
 
Pavlína Van?rková-Koutníková

Dobrý den paní Vaněrková-Koutníková, 

pan předseda Mgr. Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz. Úvodem mi dovolte, abych Vám vyslovil jménem svým, jménem pana předsedy Krásy a jménem celé NRZP ČR hluboké politování nad smrtí Vaší paní matky. Pokud odejde dobrý a milovaný člověk, vždy jde o nenahraditelnou ztrátu. Určitě to zvlášť mrzí, pokud se tak stalo třeba i po špatném léčení, po špatné péči zdravotnického personálu, či chybách v léčebném režimu. Přesto bych rád připomněl, že ač se Vám to dnes jeví jako velmi těžké, až nemožné, Váš dnešní smutek, který Vás nesporně velmi bolí, i hluboké rozhořčení na postupem léčení v nemocnici Klatovy snad zhojí milosrdný čas. I když je samozřejmě nezvratné, že Vaše milovaná paní matka se Vám bohužel již nikdy nevrátí…

Vaším, níže uvedeným,  podnětem panu předsedovi Krásovi žádáte o radu. Bohužel vůbec žádný dotaz jsem ve Vašem podnětu nenašel. Tudíž mi není příliš zřejmé v čem potřebujete poradit a co a od nás očekáváte. Vylíčila jste v něm stručně poslední dny a chvíle Vaší paní matky. Váš podnět však zároveň obsahuje i domněnku, že velmi špatná péče personálu oddělení neurologie a zanedbání lékařských povinností primáře oddělení a konkrétní lékařky, mj. MUDr. Srpové, Vaši matku usmrtily. Adresně a velmi tvrdě kritizujete mnoho zaměstnanců nemocnice v Klatovech. Samozřejmě, že bohužel nedokážu vůbec posoudit, zda se vše stalo tak, jak to popisujete, kdo, co a v jakém rozsahu zavinil. Vím také, že na tohle nyní vůbec nemáte myšlenky, ale rád bych Vás upozornil na pár skutečností, které byste měla brát v potaz, abyste se vyvarovala dalších případných, velmi výrazných komplikací a nepříjemností.

Tak, jak jsem si Vaše smutné shrnutí léčení přečetl, je mi naprosto zřejmé, že v podstatě asi vůbec nic ze svých tvrzení nebudete schopna dokázat, kromě toho, že Vám primář MUDr. Svoboda oznámil, že mamince selhávají ledviny a po léčení na JIPu, že měla v těle bakterii (bez bližší specifikace). Pokud se totiž průběh léčení, i s případnými komplikacemi, neobjeví ve zdravotnické dokumentaci maminky, nebo Vám ho někdo svědecky nepotvrdí, bude nemocnice tvrdit, že jde u Vašich tvrzení pouze o Vaše konstrukce, které se nezakládají na reálném podkladě. A to včetně Vaší domněnky, že byla nějak zasažena játra Vaší maminky (ve skutečnosti opravdu mohlo jít také o velký problém s nefunkčními ledvinami).

Proto Vám doporučuji. Ještě jednou, než byste se třeba rozhodla ve věci cokoliv podnikat, si prosím Vás, ve své mysli pečlivě zvažte, zda opravdu došlo k tak závažným pochybením lékařů, které popisujete (včetně selhání a laxního přístupu primáře k léčbě a zanedbání péče ostatním personálem s fatálními následky). Nebo zda jde pouze o Váš dojem a spekulace, způsobené velkou bolestí nad ztrátou matky. Všechny zdravotní problémy vždy prostě zvládnout objektivně nejdou… S tím se musíme, bohužel, všichni smířit.

Velmi reálně Vám zde totiž hrozí, že pokud na nich budete trvat a nějak víc je veřejně ventilovat, aniž byste byla schopna je prokázat, ještě se Vám navíc může stát, že budete mít „na krku“ trestní stíhání pro pomluvu. Nebo aspoň občanskoprávní řízení na ochranu osobnostních práv. Z obou řízení by pro Vás mohly vyplynout velké nepříjemnosti. Já samozřejmě, z Vašeho líčení, nejsem schopen posoudit nakolik se Vaše tvrzení zakládají na opravdové, drsné realitě, či zda jsou pouze výsledkem Vaší velké psychické bolesti, podpořené depresí a velkým smutkem způsobeným ztrátou milované matky. Samozřejmě, že já, ze svého pohledu, nechci ani v nejmenším pochybovat o pravdivosti Vašich tvrzení. Tuto sebereflexi musíte udělat Vy sama pro sebe.

Když budu vycházet z toho, že vše se stalo tak, jak to líčíte, tak samozřejmě máte několik možností jak se k věci postavit. Především si můžete stěžovat. To je nutné učinit písemně. Ve stížnosti vylíčíte jak se vše stalo. Postup je takový, že stížnost se podává nejdříve řediteli celé nemocnice, kde se Vaše paní maminka léčila. Pokud stížnost nebude mít žádoucí efekt, tak poté zřizovateli nemocnice. Zřizovatelem ve Vašem případě bude nejspíš buď Krajský úřad, město, nebo soukromý zřizovatel. Na Krajském úřadě je možné si stěžovat v každém případě, neboť ten odpovídá za kvalitu všech zdravotnických zařízení na svém území. Zde všude lze podat stížnost. Samozřejmě vedle toho je možné si stěžovat na jednotlivé, konkrétní lékaře u České lékařské komory. Tato stížnost může být podána nezávisle na předchozích stížnostech.

Jako velmi důrazné řešení lze zvolit i podání trestního oznámení na Policii ČR, či Státní zastupitelství, pro podezření ze spáchání trestného činu. Pokud jste přesvědčena o fatálním zanedbání povinné, lékařské péče, či neodborných, nebo dokonce úmyslně chybných lékařských postupech při léčení Vaší maminky, či ošetřovatelské péči. O jaký trestný čin podle Vás jde nemusíte specifikovat. To je prací uvedených orgánů.

Pokud by se při jakémkoliv šetření prokázalo jakékoliv pochybení nemocnice, personálu, či lékařů, nebo dokonce zanedbání povinností, či zlý úmysl kohokoliv, vyplývala by z této situace pro Vás řada nároků. Tato problematika je však velmi složitá. Pokud byste se pro tuto cestu rozhodla, důrazně Vám doporučuji obrátit se na některou z Advokátních kanceláří ve Vašem okolí, která už by měla vědět jaké kroky a jakým způsobem podniknout.

Za sebe a za pana předsedu si Vám dovoluji popřát pevné zdraví a úspěch ve Vašich jednáních.

 

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR
specialista na zdravotnickou problematiku