Zákonný zástupce dospělé osoby s DMO

Dobrý den, nevím přesně jak nazvat na co se ptám,tak se pokusím to nějak vylíčit. Dcera má DMO (4 stupeň ZTP/P) a za 2 roky jí bude 18 let. V případě její dospělosti se chci zeptat, jak je to s jejím podpisem když půjde o nějakou závažnou věc. Sama se není schopna podepsat,takže vše podepisuji za ni já jako otec. Ale od její dospělosti není k tomu potřeba nějaký soudní rozhodnutí? Abych mohl za ní dále podepisovat a přebírat různé dokumenty? Pokud ano,na koho se mám obrátit a s jakým formulářem? Děkuji za odpověď
 
Martin

Vážený pane Martine,

je dobře, že se ptáte včas. Samozřejmě, že Vaše dcera bude muset mít opatrovníka, kterého byste měl asi dělat Vy. Doporučuji Vám, abyste tak půl roku před dovršením 18 let Vaší dceři, si došel na tzv. opatrovnický soud na Vašm okresním soudu a požádal o opatrovnictví. Doufám, že Vaše dcera má občanský průkaz, protože ten má mít i osoba s omezenou právní subjektivitou. Pokud Vaše dcera nechodí do žádného vzdělávacího zařízení, měl byste okamžitě požádat na Okresní správě sociálního zabezpečení o přiznání invalidního důchodu pro invaliditu z mládí, jinak by dcera nesplnila potřebnou dobu pojištění. Jako studentka je sociálně pojištěna. O tento důchod jí, pokud chodí do školy, radši požádejte už příští rok.  


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.