Špatná péče v Domově pro seniory.

Dobrý den, vážený pane Kráso. Moje maminka žila pět let v Domově pro seniory a do poloviny tohoto roku bylo vše jakž takž v pořádku, když pominul záměnu léků, kterou jsme včas odhalili. V polovině t.r. byla maminka odvezena na již několikátou hospitalizaci do nemocnice, kde ji opět snažili lékaři odvodnit a snížit otoky rukou a nohou. Po návratu z nemocnice maminka opět hodlal pokračovat ve svém způsobu života, tedy sezení v křesle, sledování TV, pletení. Na toaletu chodila s chodítkem. I stalo se jednoho dne, že mamka upadla. Personál ji s obtížemi uložil do postele a bylo rozhodnuto, že mamka už zůstane na luzku, neboť by jinak znovu upadla a co oni s tím. A to byl moment, jenž posléze vedl ku smrti matky. Tedy mamka už jenom ležela, na náš dotaz k personálu, zda potřebují dodat nějaké podpůrné vybavení proti proleženinám personál sdělil, že netřeba. Během krátké doby se mamce vytvořily proleženiny na patách a v prostoru horní části hýždí. Nastaly bolesti a problémy. Věc došla tak daleko, že dle mého úsudku vinou nedostatečné hygieny a péče došlo k otravě, celkové sepsi. Mamka byla odvezena do nemocnice, kde se primářka oddělení.zhrozila nad stavem matky s tím, že je to nedostek péče a hygieny ze strany personálu v domovve seniorů. Mamku se podařilo na poslední chvíli udržet při životě, ale došlo vlivem sepse zřejmě k poškození orgánů, tedy asi nejvíce ledvin a mamka měla ohromně bolesti proleženin, byla udržována v jakémsi polobezvědomi pomocí sedativ(?)a jednoho odpoledne už mamku neprobudili. Prosím o radu, zda lze na toto podat stížnost a kam, případně TO dle &148 TZ. Děkuji Rázl
 
Jind?ich Rázl

Vážený pane Rázle,

samozřejmě, že můžete podat stížnost ke zřizovateli domova, což bude s nějvětší pravděpodobností Krajský úřad. Pokud však máte kopie lékařských zpráv, asi by bylo dobré podat trestní oznámení. To sice můžete podat na státní zastupitelství sami, ale poté Vás bude muset zastupovat advokát. Proto bych doporučoval, aby žalobu přímo připravil. Je však potřeba si zjistit zda se advokát v této problematice vyzná. Měli byste požadovat o potrestání konkrétních osob a možná by bylo možné i v občansko právním řízení žádat odškodné.


S pozdravem Václav Krása

Rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovali Váš čas na prohlédnutí reklam na mém webu https://www.vaclavkrasa.cz//. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.