renta z pracovního ůrazu

Vážený pane Krása,dne 18.11.2003 jsem utrpěl pracovní ůraz bederní páteře následkem toho jsem byl operován a  po roční nemocenské uznán ČID.      Po celou tuto dobu (1 rok)  jsem pobíral  nemocenskou,dále mi byla vyplacena pojistka ze strany zaměstnavatelovi pojišťovny a  následně po dalším roce trvalé následky. Na konci minulého roku jsem se dozvěděl o tzv.rentě,chtěl bych se Vás tedy touto cestou zeptat,zda i po této době mám ještě nárok tuto rentu a v případě že ano,na  koho se obrátit. Chtěl bych ještě podotknout,že nyní se nacházím opět v poůrazovém stavu ,který ovšem z tím předešlým nesouvisí,byla to autonehoda a nyní díky této jsem PID, jestli tedy mám nárok na doplacení alespoň do doby před touto nehodou. Chápu že v této republice neznalost zákona neomlouvá,ale i přez mou nevědomost bych byl rád kdybych se mohl na někoho z tímto obrátit . Děkuji za odpověď Šapov.                                       
 
Šapov Boris

Vážený pane Šapove,

věc s rentou se má takto: Začnu koncem. Pokud jste nyní v PID  se zdravotním postižením  vzniklým jako následek autonehody, na rentu  již nemáte  nárok.
Pokud jste byl v ČID pro pracovní úraz a měl jste nižší příjem, než v zaměstnání před úrazem, t.j. součet ČID a případného zaměstnání či zápočtu tak zvaného fiktivního platu na rentu by jste měl nárok od doby přiznánímČID do doby, kdy se vám stal úraz při autonehodě.
 
Pokud uvedené odpovídá vaší situaci, obraťte se na příslušnou pojišťovnu, která vám  vyplácela  pojistku a trvalé následky a nebo přímo na bývalého zaměstnavatele.
Pokud máte další dílčí dotazy, volejte právní poradnu NRZP ČR na č.t. 266 753 422 a to buď v pondělí od 10.00 do 13.00 a nebo ve středu od 9.00 do 15.30 hodin.
S pozdravem.
 
Václav Krása