renta

Dobrý den V roce 94.jsem pracoval jako horník a utrpěl na dole pracovní úraz páteře.Pro tento úraz jsem by z dolu vyřazen.Byla mi přiznána renta (doplatek do průměru) a zároveń i čid. O který mi byla renta snížena, protože se jednalo o příjem.Minulý týden jsem byl pozván na OSSZ k posouzení zdravotního stavu kde mi p. doktorka sdělila že dle mého nynnějšího zdravotního stavu zřejmě o čid přijdu protože se údajně změnily podmínky(tabulky) k posuzování a  udělování čid.Můj zdravotní stav se za předchozí léta nezlepšil ale ani nezhoršil.Mám pořád stejné zdravotní problémy s kterými jsem se naučil žít.  Prosím o radu jak postupovat v případě že mi bude čid odebrán.Jestli mi bude tato částka za čid doplacena zpět k mé rentě a jestli mi nebudou chtít odebrat následně i tuto rentu.Děkuji.
 
Ji?í

Vážený pane Jiří,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem

Václav Krása

Vážený pane,

  

v odpověď  na váš dotaz uvádím, že paní  doktorkou zvané tabulky se obecně nezměnily, změní se od ledna 2010 hodnocení invalidity a její lišení z ČID a PID na důchody ve třech stupních od I do III. Jelikož však již v důchodu jste, platí na vás stávající právní úprava. Při posuzování invalidity by se však stále mělo vycházet ze zdravotního postižení, omezení  jím daných a toho, jak má občan ztíženou soustavnou výdělečnou činnost. Pokud máte, jak píšete, stále stejné zdravotní potíže, neměl by vám být důchod odebrán. Po jeho odnětí máte právo odvolat se pomocí žaloby k příslušnému Krajskému soudu správní agendy dle svého bydliště.

Pokud by jste však přijal odnětí ČID přiznaného vám v důsledku pracovního úrazu a měl by jste pouze přiznánu pracovní rekomandaci, renta, tedy náhrada za ušlý výdělek by se přepočítávala,   Vzhledem k tomu, že by jste zřejmě pracoval, započítal by se do výpočtu i výdělek či tak zvaný fiktivní výdělek/minimální mzda/při evidenci na ÚP. Za odnětí ČID, v jeho výši, se vám renta doplácet nebude v žádném případě. Pokud totiž vám bude odebrán ČID a nebude dána pracovní rekomandace, budete nahlížen jako zdravý člověk.

Jen na okraj uvádím, že pokud jste v ČID měl by jste být evidován na ÚP a buď pomocí zaměstnavatele a nebo sám si platit pojištění na důchod.

 

Vzhledem k nedostatku dalších informací zatím tolik v odpověď a budete-li mít další doplňující otázky, pište na níže uvedené adresy či volejte na daný telefon.

 

Zatím tedy tolik a jsem s pozdravem

 

 

JUDr. VÄ›ra Dreslerová

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR

tel.: 266 753 422

e-mail: dreslerova@nrzp.cz

www.nrzp.cz/poradna

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00 Praha 7