Průkaz ZTP/P a S-karta

Dobrý den. Nejprve Vám chci poděkovat za Vaši práci, kterou pomáháte občanům závislým na pomoci druhých. Měla bych dotaz ohledně průkazu ZTP/P a S-karty. Manžel vlastní prozatimní průkaz ZTP/P a značku do automobilu. Platnost průkazu je do 31.12.2012. Jelikož ho musíme vozit po lékařích, nutně potřebuji, aby měl od 1.1.2012 novou průkazku a značku do automobilu. Rozhodnutí 3. stupně ZTP/P je do října 2013. Je nám na úřadu práce tvrzeno, že mu musí být vystavena S-karta. S-kartu nechceme, pouze bychom chtěli průkaz ZTP/P a značku do automobilu. Vůbec je to nějaké povytažené za vlasy, moc to nechápu. V srpnu prodělal CMP s těžkou levostrannou hemiparézou a následně těžká epilepsie. Nejprve mu přiznali pouze ZTP, dostal průkaz a značku (poprvé), následně jsme se odvolali a byl mu přiznán 3. stupeň, tedy ZTP/P. Zase nový průkaz a nová značka(podruhé). V červnu, že musí mít nový, že staré neplatí, tedy provizorní průkaz a značka pouze do 31.12.2012 (potřetí). A teď zase nový průkaz a nová značka do automobilu a s tím vnucovaná S-karta, o kterou nemáme zájem(počtvrté). A jestli tomu rozumím dobře, když je platnost rozhodnutí do října 2013, opět mu po prošetření zdravotního stavu udělají další průkaz a další značku(popáté). Tak ať žije byrokracie a těch peněz co to stojí. Nevím jak postupovat, aby nemusel mít S-kartu, ale zároveň měl platný průkaz ZTP/P a značku do automobilu. Velmi často navštěvujeme lékaře ( neurologie, kardiologie, fyzeoterapie, internista atd.) Jeho stav je dost závažný, je levostranně ochrnutý, narušená psychika a návíc závažná epilepsie. Prosím poraďte. Děkuji Marta Bőhmová.
 
Marta B?hmová

Vážená paní Böhmová,

občan není povinen převzít sKartu a my budeme usilovat o to, aby prozatimní průkazy ZTP byly zatím prodlouženy. V každém případě Vám doporučuji, abyste, pokud nebude zbytí, převzala sKartu, ale bez toho, aniž byste uzavřela smlouvu s Českou spořitelnou o založení tzv. účtu k sKartě. Tím by Vám měly dávky docházet způsobem jako dosud. Bude to asi těžké prosadit na úřadu, ale žádný zákon nestanoví povinnost převzít sKartu a pozastavení dávek, pokud ji občan odmítne.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní,rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.