Průkaz ZTP/P

Dobrý den, neslyšící syn má od 1 roku průkaz ZTP/P s platností do dne 15. narozenin. Nyní jsme žádali o prodloužení do ukončení povinné školní docházky/ končí 31. 8. 2011/. Prodloužení nám ale bylo dáno jen do 31. 8. 2010 s tím, že se mimořádné výhody III. stupně poskytují jen do 15 let věku dítěte. Posudková lékařka odmítá se řídit vyhl. 182/1991Sb., příloha 2, kde se píše o mimořádných výhodách - III. stupeň u úplné hluchoty - do ukončení povinné školní docházky. Opravdu se lékařka touto vyhláškou řídit nemusí, popř. co můžeme dělat. Odvolání jsme poslali, ale prý tak půl roku budeme čekat, přitom syn denně s matkou jezdí do školy 55 km tam a 55 km zpět. Děkuji
 
Handlová

Vážená paní Handlová,

předal jsem dotaz do poradny NRZP ČR slečně Vrchotové, která se Vám bude individuelně věnovat.

S pozdravem Václav Krása

Odpověď:

V tomto případě se posudková lékařka musí řídit přílohou 2 vyhlášky 182/1991 Sb., kterou se provádí zákon o sociálním zabezpečení a zákon České národní rady o působnosti orgánů České republiky v sociálním zabezpečení, odstavec 3, písm. h, podle kterého se:

 

Mimořádné výhody III. stupně (průkaz ZTP/P) přiznávají v těchto případech postižení:

h) oboustranná praktická hluchota nebo oboustranná úplná hluchota u dětí do ukončení povinné školní docházky

 

V této chvíli je posudkové lékařce možné písemně zaslat doplňující informace, tj. uvedenou část vyhlášky 182/1991 Sb. a potvrzení základní školy, že syn bude od září pokračovat v docházce.