Pozastavení vyplácení renty

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu. Mému příteli je již několik let vyplácena renta po pracovním úrazu. Má status zps. Jeho zdravotní stav  se zhoršil, tak se rozhodl žádat o přehodnocení ze zps na invalidní důchod. Toto oznámil i pojišťovně která rentu vyplácí.  Obratem mu přišlo oznámení o pozastavení renty s okamžitou platností až do rozhodnutí o invalidním důchodu. Velmi nám to zkomplikuje naší finanční situaci. Status zps mu přeci nebyl odebrán. Nerozumím tomu a prosím o radu. Děkuji
 
Nad?žda Šoltová

Vážená paní Šoltová,

udělali jste chybu, že jste ještě před rozhodnutím o žádosti na přiznání ID tuto věc oznámili pojišťovně. Pojišťovna vychází ze skutečnosti, že v případě přiznání ID dojde ke snížení vyplácené renty, a to od data přiznání ID. Zastavením renty se pojišťovna jistí, že nedojde k přeplatku, který by na Vás, dle jejího mínění, obtížně vymáhala. Doporučuji Vám navštívit pojišťovnu a zkusit se s ní nějak dohodnout. Pokud neuspějete, doporučuji Vám požádat na úřadu práce o dávky hmotné nouze a příspěvek na bydlení.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, 

rád jsem Vám poradil, a pokud budete opět potřebovat mojí radu, můžete se na mě kdykoliv obrátit s dotazem. Dovoluji si Vás poprosit také o pomoc. Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, jejíž jsem předsedou, se změnou zákona o loteriích, dostala do velmi složité finanční situace. Má povolenou sbírku. Pokud byste mohla Vy osobně, nebo někdo z Vašich blízkých přispět jakoukoliv částkou na tento sbírkový účet, velmi by nám to pomohlo při další důsledné obhajobě práv a zájmů osob se zdravotním postižením a jejich blízkých.

Číslo účtu je: 248896031 / 0300. Podrobnosti ke sbírce najdete na webu www.nrzp.cz. Předem Vám děkuji za Vaši snahu nám pomoci.