opatrovnictví

Dobrý den, jsem pečující osoba a zároveň opatrovník svému těžce postiženému synovi. A právě opatrovnictví se týká můj dotaz. Od soudu jsem nový nově obdržela požadavek, že musím synovi, opatrovanci, založit vlastní účet. Doposud mu byl ID zasílán na můj účet a při vyúčtování soudu nebyl problém. Se synem žiju ve společné domáctnosti a kromě důchodu 3.st. žádným majetkem nedisponuje. Je to rozmar soudu nebo se jedná o nezbytnou záležitost? A proč právě teď, když NOZ platí již nějaký ten rok? Ještě dodávám, že jako pečující osoba jsem plně vytížená právě péčí o syna. Prosím, dovolte ještě upřesnit můj problém. Zpráva od soudu se odkazuje na § 1414 NOZ (správce vede spolehlivé záznamy o spravovaném majetku a nesmí mísit svůj vlastní majetek s majetkem pod svou správou). Děkuji, Nováková
 
Hana Nováková

Vážená paní Nováková,

soud rozhodl v souladu s Občanským zákoníkem. Musíte založit účet Vašemu synovi a zařídit, aby ID a další dávky byly poukazovány na tento účet. S penězi můžete nakládat, ale vždy se souhlasem soudu.


S pozdravem Václav Krása

Vážená paní, rád jsem Vám odpověděl na Váš dotaz ve svém volném čase. Velmi bych přivítal, pokud byste i Vy věnovala Váš čas na reklamy na mém webu www.vaclavkrasa.cz. Je to moje jediná odměna za radu, kterou se Vám snažím pomoci. Předem Vám děkuji.