omezování práv dětí se zdrav. postižením

Dobrý den, prosím o radu jak nejlépe postupovat při omezování práv dětí s mentálním postižením, konkrétně s diagnozou autismus. Lze tento probém řešit soudně již ve věku 15 let postiženého, jaká pravidla platí při zápise o omezení práv do OP? A jaká je trestně právní zodpovědnost takto postižených mladistvých ve věku od 15 do 18 let?  Děkuji za odpověď
 
Schutová

Vážená paní Schutová,

vzhledem k nepřítomnosti pana předsedy Václava Krásy jsem převzala Váš dotaz k vyřízení a sděluji následující.

Máte zřejmě na mysli omezení způsobilosti k právním úkonů, což není omezení práv jako takových. Člověku zůstávají jeho práva, ale je omezen ve způsobilosti vlastními právními úkony nabývat práv a brát na sebe závazky, jedná se tedy spíš o oblast rozhodování. 
Co se týče věkové hranice, v naprosté většině případů se tato záležitost řeší až s dosažením zletilosti, tedy 18 let věku. Do té doby je totiž člověk nezletilým dítětema rodiče jeho zákonnými zástupci, opatrovníka není třeba.
V řízení o způsobilosti se vždy vypracovává znalecký posudek z oboru zdravotnictví, kde se znalec vyjadřuje k duševnímu stavu vyšetřovanému a jeho vlivu na schopnost právně relevantního rozhodování. 
Poté co rozsudek o omezení (nebo zbavení způsobilosti) nabyde právní moci je ustanoven opatrovník, vydána listina o ustanovení opatrovníka a je nezbytné vrátit OP a požádat o nový, k čemuž se dokládá rozsudek. Nový OP se pak vystaven i se záznamem o rozsahu způsobilosti k právním úkonům. 
Co se týče trestně právní odpovědnosti, zkoumá se až souvislosti s konkrétním spácháním trestného činu.. Zdravotní (mentální) postižení ani omezení či zbavení způsobilosti neznamená automaticky zánik trestní odpovědnosti. Ta má dvě složky - rozpoznávací a volní a teprve jejich zánik, prokázaný v konkrétním trestním řízení může mít za následek zánik trestnosti, nicméně to zase automaticky neznamená, že dotyčný nebude muset  nahradit škodu, kterou případně svým jednáním způsobil.  
 
S pozdravem
Mgr. Ivana Šťastná
poradce NRZP ČR
tel: 266 753 422