odškodnění

Dobré odpoledne Vám přeji.Prodělal jsem v roce 1998 operaci páteře a plotének,.Mám trvale poškozené cévy a nervy v páteři následkem špatnému operačnímu zákroku.Moje odborná lékařka mi to potvrdila a doporučila at se poradím na odškodném s Vámi-udajně mi můžete poradit jak dále postupovat ve věci odškodného.Jsem pojištěný na tyto věci.Děkuji Jan
 
Jan

Dobrý den pane Jane,

pan předseda Bc.Krása mi předal k vyřízení Váš dotaz, neboť jsem na NRZP ČR specialistou na zdravotnickou problematiku. V případě, že ošetření Vaší páteře operační cestou mělo přesně ty následky, jak jste vylíčil ve svém dotaze a Vaše poškození páteře vzniklo výhradně v důsledku provedené operace, nárok na odškodnění je u Vás zcela evidentní. Problém však vidím trochu v tom, že operace proběhla již v roce 1998, což je velmi dlouhá doba, takže některé nároky již mohou být promlčeny. Škoda na zdraví se však nepromlčuje. Jde zde tedy o to, jaké jsou všechny okolnosti případu, kdy přesně se po operaci poškození projevilo a jak. Proto doporučuji se nyní na Vaše odškodnění intenzívně zaměřit.

Bohužel, v této souvislosti bych Vám však rád zdůraznil, že řešení náhrad škody obecně a škody na zdraví zvlášť, je poměrně složitý proces, který vyžaduje správné uplatňování a dokladování nároků. Aniž bych chtěl Vaše schopnosti jak-koliv podceňovat, nemyslím si, že budete schopen náhradu škody sám správně, ve správných termínech a ve správném rozsahu uplatnit. Proto bych Vám opravdu naléhavě doporučil obrátit se v této věci na některou z advokátních kanceláří ve Vašem okolí, která by za Vás celé odškodnění vyřídila. Každý advokát by měl být schopen tuto náhradu škody kvalifikovaně vyřídit. Pokud jde o samotnou odměnu za zastoupení, tak ani zde by neměl vzniknout problém. Pokud je zařízení, kde jste byl operován, nebo konkrétní operující lékař sám, proti rizikům dostatečně pojištěni (a to by být mělo), odměnu advokáta by měla, v konečném důsledku, uhradit komerční pojišťovna z pojištění zdravotnického zařízení, či operujícího lékaře, který Vám poškozující zákrok provedl. V každém případě však by Vám měl advokát, který by Vás zastupoval, dopředu, než začne s jakou-koliv právní pomocí, sdělit předpokládaný rozpočet za zastoupení. Vy pak budete mít možnost se rozhodnout, zda za uvedených podmínek jeho služeb využijete, či nikoliv.

Náhradu škody lze vyřešit samozřejmě mimosoudně, dohodou. To znamená, že v případě, že se obě strany dohodnou na způsobu a výši vyrovnání, sepíší o této náhradě škody dohodu, lze vše vyřešit smírnou cestou. Samozřejmě, že do těchto jednání vstupuje též komerční pojišťovna u které jsou zdravotnické zařízení, nebo operující lékař, proti těmto rizikům, pojištěni (pokud ovšem jsou pojištěni). Teprve v případě, že dohoda není možná, ať už proto, že lékař, nebo zařízení jakékoliv své pochybení neuzná a dohodu s Vámi odmítnou uzavřít, nebo proti způsobené škodě bude mít výhrady jejich komerční pojišťovna, nebo se strany nedohodnou na odškodnění jako celku, či na jeho jednotlivých částech a obě strany si trvají na svých stanoviscích, je nutné podat žalobu k soudu.  Pokud dáte na moji radu a necháte se zastupovat v řízení advokátem, ten by měl vědět co všechno má, z titulu náhrady škody, uplatnit a v jakém rozsahu. Zdravotnické zařízení, kde jste byl operován, by písemně oslovil a vše následně vyřídil za Vás. Nedoporučuji odškodné za Vaše poškození zdraví vyřizovat z Vaší pojistky, kterou máte uzavřenou, jak uvádíte. Náhrada by měla přijít od viníka poškození. Ze strany Vaší pojišťovny snad pouze nějaký nadstandardní bonus, který máte příp. připojištěn. Škodu můžete mít totiž uhrazenu pouze jedenkrát. 

V tomto případě je však nutné a vidím to jako důležité, abyste si zajistil od zařízení, kde jste byl operován a kde vzniklo Vaše poškození zdraví, veškerou Vaši, dostupnou zdravotnickou dokumentaci. Samozřejmě, že máte právo pořídit si, na vlastní náklady, kopie veškeré Vaší zdravotnické dokumentace. Na Vaši žádost by Vám toto právo nemělo ono zdravotnické zařízení odmítnout. Dále je nutné si nechat vypracovat lékařský posudek od lékaře – specialisty, který by obsahoval hodnocení, že Vaše současné, zdravotní poškození se přímo odvíjí a je způsobeno Vaší nepovedenou operací z roku 1998.

Jen pro Vaši informaci, v případě Vašeho poškození zdraví přichází v úvahu nejen odškodnění bolestného. Nárok na bolestné se určuje speciálním bodovým ohodnocením. To vystavuje na k tomu určeném formuláři Váš ošetřující lékař - specialista. Ve Vašem případě nárok na bolestné vystaví ošetřující lékař - specialista, který Vám zhodnotí Vaše současné poškození zdraví jako následek nepovedené operace a který pochybení operatéra zjistil. Ten Vám je schopen jej vystavit, neboť  Vás řádně vyšetřil a poté i léčil. Přesto by nejspíš k tomu ještě potřeboval Vaši předchozí zdravotnickou dokumentaci. Bolestné se vystavuje za každý lékařský zákrok a za každou absolvovanou operaci zvlášť a je možné ho navýšit pro těžší průběh léčení. To znamená za průběh léčení ve zdravotnickém zařízení, kde jste byl nepovedeně operován a za zákroky lékaře, který Vám Váš zdravotní stav napravuje také zvlášť. Za každý další zákrok, který by s tímto léčením souvisel v budoucnu, by se bodovalo další bolestné.

Ale přichází v úvahu i další odškodnění. Např. úhrada nákladů Vašeho léčení, které nebyly hrazeny ze zdravotního pojištění, úhrada Vašeho cestovného a cestovného dalších členů rodiny jako Vašeho příp. doprovodu při Vašich cestách k lékaři (pokud jste nebyl schopen samostatného cestování), cesty do nemocnice na návštěvu za Vámi a za léčením, příp. ztráta na výdělku Vaše a Vašeho doprovodu při cestách k lékaři, příp. ztráta na výdělku Vaše po dobu Vašeho léčení, příp. Vaše ztráta na výdělku po ukončení léčení (pokud nemůžete, ze zdravotních důvodů, vykonávat svou původní práci), úhrada případných léků, pomůcek a materiálů potřebných k léčení, které nejsou hrazené ze zdravotního pojištění, náhrada za ztížení Vašeho společenského uplatnění (boduje se jako bolestné po roce), atd. Vše je nutné velmi dobře vyčíslit a doložit. To vše by měl provést Vámi zvolený zástupce. 

Přeji Vám mnoho úspěchů při vyřízení náhrady a její rychlé projednání.

JUDr. Zdeněk Žižka
Legislativní odbor NRZP ČR