nevrácené srážky

Dobrý den. Prosím o radu, jsem již naprosto bezradná a pomoc nemohu nikde nalézt. V srpnu 2011 mi ČSSZ začala strhávat peníze z invalidního důchodu na podnět exekutora. Vzhledem k tomu, že šlo o omyl, po vysvětlení exekutor dopisem na ČSSZ srážky zastavil. Z odboru realizace exekučních srážek mi zaslali dopis, že mi od 19.prosince 2011 začnou vyplácet důchod v plné výši a k tomuto datumu vyplatí i nadeponované částky. Nestalo se. Neodpověděli mi ani na dopisy. Celou záležitost jsem jela řešit na příslušnou OSSZ, tam se mi dostalo ujištění, že ve věci budou jednat. Následně přišel dopis z Prahy, z exekučního odboru, že se omlouvají za zpoždění a plnou výši důchodu začnou vyplácet od 19. března 2012 a současně s tím vyplatí nadep. částky. Dnes je 19. března, já opět dostala snížený důchod . To znamená, že mi strhávají dál, aniž by pro to byl nějaký právní podklad, nadeponované částky také nevrátili. Dnes jsem již absolvovala telefonáty na OSSZ, ta mě odkázala na Prahu. Volala jsem tedy do Prahy a bylo mi řečeno, že za to může nový systém, oni s tím nic dělat nebudou, musím čekat a nakonec za vše prý může OSSZ. Mám čekat. OSSZ tvrdí, že v tom nic dělat nemůže, že za to může Praha, a já jsem bez peněz, půjčovat si už nemám kde, nemám na léky a ČSSZ mi zadržuje peníze. Už opravdu nevím, co mám dělat, kam se obrátit. Prosím Vás tedy o radu, už nemůžu, jsem naprosto psychicky vyčerpaná a nevím, koho se zeptat, co dělat. Děkuji. Janečková
 
Pavla Jane?ková

Vážená paní Janečková,

předal jsem Váš dotaz do poradny NRZP ČR.

S pozdravem Václav Krása

Vážená paní,

 

obdržela jsem k zodpovězení vás dotaz, kdy popisujete problémy ,které máte s postupem ČSSZ Praha, kdy  je vám sráženo z důchodu i po vyrovnání dluhu a naplnění exekučního řízení, které dle vás bylo ukončeno zaplacením závazku a exekutorských poplatků.

Paní Janečková, k tomu, abych mohla věc posoudit, bych potřebovala širší informace, nejlepší  by bylo osobní jednání, kdy bych s Vaším svolením prostudovala  potřebné dokumenty a mohla zaujmout stanovisko.

Případně alespoň jednání prostřednictvím telefonu.

Můžete mi zaslat svoje tel. číslo,  a já se vám ozvu. Moji snahou je vám pomoci a společně bychom se dohodly na znění dopisu na Českou správu DZ, s přiloženým příslušných důležitých dokumentů.

 

Zatím tolik a jsem s pozdravem

 

JUDr. Věra Dreslerová

Poradna pro osoby se zdravotním postižením a seniory NRZP ČR

tel.: 266 753 422

e-mail: dreslerova@nrzp.cz

www.nrzp.cz/poradna

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Partyzánská 7, 170 00 Praha 7